Tekst objavljen: 24.03.2022 14:55        


Fed je prošle nedelje započeo ciklus podizanja kamatnih stopa, a takođe se sprema da smanji bilans stanja koji je narastao na gotovo 9 biliona dolara

Šta možemo iz istorije da naučimo o visokim kamatnim stopama?


U ovom trenutku čini se da će na svakoj od preostalih šest ovogodišnjih sednica podići kamatu jer je inflacija izmakla kontroli. Guverner Jerome Powell ponovio je u ponedjeljak da inflacija preti inače snažnom oporavku.

“Tržište rada je vrlo snažno, a inflacija previsoka”, rekao je Powell, dodajući da bi Fed na sledećem sastanku (3.-4. maja) mogao podići kamatne stope za 0,5 postotnih bodova umesto klasičnog “kvarta”. Tržišta već očekuju takav scenario s više od 50 posto verovatnoće, piše See Biz.

“Moramo preduzeti odgovarajuće mere kako bismo ponovno osigurali stabilnost cena”, rekao je Powell, koji želi vidjeti meko prizemljenje za ekonomiju.

Šta kaže istorija?

Od 1970. bilo je 16 ciklusa monetarnog pooštravanja u SAD-u, Velikoj Britaniji i Evropi. Trinest ih je odvelo u recesiju, navodi Kapital Ekonomis. Jedan od razloga zašto su više kamatne stope izazvale recesiju je nekoliko. U nekim slučajevima centralne banke su prekasno reagovale na visoku inflaciju, a zatim bezuspešno pokušale da je ukrote agresivnim podizanjem kamatnih stopa.To je najveći rizik u sadašnjoj situaciji i zato centralne banke trenutno imaju veliku odgovornost. S jedne strane ne smeju dopustiti visoku inflaciju, a s druge strane ne smiju nesmotrenim postupcima izazvati recesije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Poznati investitor Carl Icahn rekao je u izjavi za CNBC da je razdoblje nižeg ekonomskog rasta verovatno na pomolu:

“Negativno sam raspoložen. Verovatno smo suočeni s recesijom ili nečim još gore”, rekao je Icahn.

Prema njegovim rečima, najveća opasnost je porast inflacije, koja je u SAD-u dostigla neslavni rekord od 7,9 posto u poslednjih 40 godina. Rusko-ukrajinski rat samo pogoršava neizvesnost.

Icahn sumnja da će Fed uspeti da dovede američku ekonomiju do mekog sletanja. “Pitanje je hoćemo li zbilja videti meko sletanje. Radije bih rekao suprotno. Inflacija može biti užasna kada sve ide u pogrešnom smeru.”

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatne stope fed sjedinjene američke države džerom pauel evropa Velika Britanija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana