Tekst objavljen: 04.02.2022 12:55        


Kako da isplanirate šta ćete raditi u slučaju otkazanih i odloženih letova i pre nego što se dogode?

Šta sve možete da uradite kada vam otkažu let?


Zbog niza problema vremenskih prilika, nedostatka radne snage, smanjenog kapaciteta – kašnjenje i otkazivanje letova može postati velika gnjavaža.

Iako to možda nećete moći u potpunosti da izbegnete, postoje koraci koje možete da preduzmete kako biste sprečili veće katastrofe, piše Lifehacker.

Da biste se zaštitili od neočekivanih situacija, evo šta možete da uradite:

1. Uzmite povrat novca

Ponekad su kašnjenja i otkazivanja letova toliko značajna da možete da otkažete let i dobijete povrat novca. Naime, ako je let iz bilo kojeg razloga otkazan, a putnik odluči da ne želi da ponovo rezerviše isti u toj avio-kompaniji, putnik ima pravo na puni povrat novca.

Na aerodromu možete dobiti i novčanu naknadu koja vam može pokriti ručak tokom kašnjenja aviona. Reč je o nekom vrstu "bona" sa naznačenom vrednošću.

2. Delujte brzo

Kada je let otkazan ili odložen, učinite sve što možete da što pre razgovarate s agentom. Na primer, ako ste u vazdušnoj luci i čekate u redu za razgovor s agentom za prodaju karata, iskoristite to vreme da dođete do kompanije putem njihove aplikacije ili telefonom. Takođe koristite veb-lokacije kao što su Guglovi letovi ili Skyscanner da biste pratili alternativne rasporede letova.

3. Kako da stignete do avio-kompanije

To nije lako da učinite putem telefona, jer su telefonske linije uglavnom zauzete. Zato razmislite o društvenim mrežama ili čak idite pravo u vazdušnu luku kako biste razgovarali s agentom za prodaju karata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


4. Držite se direktnih letova

Što manje presedanja letova, manja je verovatnoća da ćete kasniti. Naravno, direktne linije mogu da budu skuplje, ali u ovom slučaju, uz svu neizvesnost s putovanjem, malo više novca će vam doći kao osiguranje od neočekivanih kašnjenja ili otkazivanja. Radije gledajte fleksibilne cene i izbegavajte naknade za otkazivanje ako možete.

5. Rezervišite zajedno mesta sa prijateljima

Kako biste osigurali da sedišta vaših saputnika ne budu raštrkana uokolo nakon otkazivanja leta, rezervišite sva sedišta kao deo jedne rezervacije, jer je veća verovatnoća da ćete tako imati ponovo rezervaciju za drugi let i biti svi zajedno.

6. Isplanirajte vreme

Opšte pravilo je da date sebi 60 do 90 minuta za povezivanje s domaćim letovima i dva sata za međunarodne letove, piše Lifehacker. Međutim, bolje je da imate duži odmor – odnosno oko tri ili četiri sata. Naravno, to vam produžava vreme putovanja, ali zamislite to kao oblik putnog osiguranja, pogotovo ako morate na neki let koji ide samo nekoliko puta dnevno.

7. Razmislite o putnom osiguranju

Kreditna kartica vam verovatno nudi određenu zaštitu za otkazane letove, tako da bi bilo dobro da uvek platite avionske karte karticom. A ako imate troškove putovanja koje ne želite da platite u slučaju otkazivanja ili odlaganje leta, uzmite dodatno putno osiguranje koje će pokriti te troškove. Osiguranje se može uvelike razlikovati u odnosu na ono što zapravo pokriva, stoga dva puta proverite što sve može da pokrije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otkazivanje leta letovi otkazani letovi avio saobraćaj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana