Tekst objavljen: 23.07.2021 13:35        


Sezona godišnjih odmora je uveliko počela, a nakon prošlogodišnjeg zatvaranja zbog pandemije korona virusa, ljubitelji sunca i mora su željno iščkevilai odlazak na odmor

Šta vam sve ove godine treba za letovanje i koliko to košta?

Kada se priča o pripremama za odmor, uglavnom se računa kolko se para uplati za aranžman i troškove samog puta. Zanemaruje se izdatak oko priprema za letovanje, a ono itekako košta. Pre nego što krenete na more osnovne stvari koje morate kupiti koštaće vas u proseku oko 15.000 dinara, a sa PCR testom i preko 20.000 dinara.

Ako putujete sami priprema za put će vas koštati jeftinije u odnosu na porodično putovanje. Jeftinije ćete proći i ako imate kupaće kostime, torbe, papuče i peškire od ranije. Ono što je svake godine su kreme sa zaštitnim faktorom za pre i posle sunčanja, osiguranje, putna apoteka. Da ne zaboravimo u testiranje na kovid koje je u skladu sa merama za pojedine zemlje obavezno.

Kreme za sunčanje vas koštaju od 3.000 do 8.000 dinara

Kreme za sunčanje sa faktorom za odrasle po drogerijama koštaju od 500 do 1.000 za manje poznate proizvođače, a za nešto poznatije brendove i do 2.000. Slične su cene i za kreme za decu, pa će vas dečiji losion sa zaštitnim faktorom korštati od 700 do čak 2.000 dinara.

Takođe su i cene za kreme posle sunčanja su u ovom rangu. I za odrsasle i za decu kreću se od 600 do 1.500, a za poznatije firme cena ide i preko 2.000 dinara. Ukoliko želite da dobijete bronzanu boju tokom letovanja za koju se preporučuju marmelade za sunčanje, to zadovoljstvo će vas koštati još dodatnih 500 do 800 dinara.

Kada se stavi na papir samo za sunčanje treba izdvojiti u jeftinijoj varijanti u proseku oko 3.000 dinara, a za skuplju oko 8.000 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Za putnu apoteku oko 2.000 dinara

Putna apoteka je pored krema za sunčanje na prvom mestu po bitnosti nepohodnih stvari za letovanje. Poželjno je da sadrži lekove protiv mučnine u vožnji, stomačnih problema, bolova i povišene temperature, alergija, kašlja, sredstva za dezifekciju rana, hanzoplast i gazu.

Jedno pakovanje probiotika od 10 tableta košta oko 500 dinara, tableta protiv mučnine tokom vožnje i za bolove oko 250, za temperaturu 200 dinara.

Što se tiče sredstva za dezinfekciju rana njegova cena je negde oko 500 dinara, jedan komad gaze stoji 30 dinara, a hansaplast od 10 komada nešto više od 150.

Ako na putovanje idete sa decom putnu apoteku morate dopuniti i sirupom za skidanje temperature koji košta od 300 do 500 dinara.

Za zdravstveno osiguranje i do 4.000

Putovanje ka stranim destinacijama nosi sa sobom veće troškove, a ako želite da budete sigurni što se zdravlja tiče, zdravstveno osiguranje će vas koštati oko 4.000. Na primer ako putujete u Grčku na deset dana sa troje dece platićete oko tridesetak evra za zdravstveno.

Testiranje novi izdatak u doba korone koji košta i do 9.000

Usled pandemije korona virusa u mnogim zemljama morate pre samog putovanja uraditi test na kovid. On mora biti urađen 72 sata pre putovanja.

Brzi seriološki test na lični zahtev prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje košta 1.200 dinara, a PCR test 9.000 dinara. Pojedine zemlje poput Grčke traže testove i za decu stariju od 12 godina što je još jedan izdatak ako putujete porodično.

Dodatni trošak pre putovanja na odmor predstavlja i obnova letnje garderobe, te će vas novi kupaći kostim koštati od 1.000 do 3.000 dinara, peškir od 1.000 do 1.500 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
koliko košta letovanje letovanje pandemija korona virus pcr test putno zdravstveno osiguranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana