Tekst objavljen: 14.05.2021 15:15        


Opštine u Srbiji imaju manje od 10 dana da se prijave za program kojim država obezbeđuje značajne subvencije za zamenu stolarije na stanovima i kućama, ali i za kupovinu novih kotlova za grejanje

Subvencije za zamenu stolarije: poziv građanima u julu, čekaju se uslovi za rangiranje

Mnoge opštine već su počele da se prijavljuju resornom ministarstvu za sredstva, rok za prijavu ističe 21. maja, a onda su na potezu građani. Očekivanja su da će do 10. juna biti potpisani ugovori sa opštinama, a potom slede još dva javna poziva. Prvi će biti namenjen kompanijama koja će i raditi na poslovima ugradnje stolarije i peći, a drugi će biti za građane.

Javni pozivi za građane praktično će biti raspisaniu julu.

Koji će kriterijumi biti ključni u rangiranju i koja će sve biti potrebna dokumentacija biće na opštinama. One će detaljnou saradnji sa resornim insitucijamapropisati ko to ima prednost i koji će biti uslovi za dobijanje državne subvencije koja će iznositi polovinu novca od ukupnog troška građana za stolariju ili peći.

Na osnovu kriterijuma koji će biti propisani prijavljeni će se bodovati i na osnovu toga će se formirati konačna rang lista. O svemu tome vodiće računa opštinska komisija.

- Treba hitno da se objave uslovi, zbog građana, šta tačno treba i koji su uslovi prijave na konkurs. Prosečna starost objekata u Srbiji je veća od 50 godina tako da mi uveliko imamo veliki broj građana koji ispunjavaju sve uslove za energetsku sanaciju stambenih objekata- kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Dodaje da se energetska efikasnost meri termalnim kamerama.

- Merenja su do sada pokazala da su glavni izvori gde se najviše gubi toplota upravo stolarija i fasada- kaže Rodić i dodaje da će u sklopu ovog projekta to raditi komisije koje treba da osnuju opštine.

Građevinska komora Srbije, prema njegovim rečima, radila je 2004. godine istraživanja energetske efikasnosti, a ispostavilo se da je oko milion i po objekata bilo zrelo za rekonstrukciju.

- Danas ih je mnogo više od milion i po - zaključuje Rodić.

Ovegodine dodeliće se 54 miliona dinara za zamenu stolarije i kotlova, a maksimalni iznos sredstava po lokalnoj samoupravi je 10 miliona. Prema najavama iz resornog ministarstva kada projekat uđe u fazu pune realizacije na raspolaganju će biti budžet od oko 150 miliona evra.

Projektom je inače predviđeno nekoliko mera povećanja energetske efikasnosti objekata od subvencija za stolarije, preko pomoći za izolaciju i zamenu ložišta do ugradnje solarnih kolektora za zagrevanje vode.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prioritet objekti niže energetske efikasnosti

Energetski pasoš će najverovatnije biti jedan od kriterijuma za dobijanje sredstava.

Reč je o sertifikatu kojim se proveravaju energetska svojstva i efikasnost objektašto bi u prevodu značilo koliko nam jeizolacija u stanju da zadrži toplotu.

Fokus pri dodeli subvencija za stolariju mogao bi da bude na objektima koji se kotiraju na nižim stepenicima energetske efikasnosti. Konkretno to bi bilo ispod takozvanog C razreda koji je na trećem mestu od ukupno 8.

Praktično na listi prioriteta bili bi sledeći razredi D, F I G, dok se A i B, pa i C ne bi uzimali za prioritete. Važna informacija je i da sva novogradnja mora da ispuni kriterijume C kategorijedok se za postojeće objekte očekuje da se nakon rekonstruktivnih radovanjihov energetski razred poveća makar za 1.

2 komentara

 1. User image
  Dejan 15.05.2021 11:12

  Ko izdaje i kako se dolazi do energetskog pasoša?

 2. User image
  Milanka 19.05.2021 8:20

  Treba hitno da se objave uslovi, zbog građana, šta tačno treba i koji su uslovi prijave na konkurs. Prosečna starost objekata u Srbiji je veća od 50 godina tako da mi uveliko imamo veliki broj građana koji ispunjavaju sve uslove za energetsku sanaciju stambenih objekata- kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.
  Gorane zaboravljas da vec sada se u opštinama zna koji puleni ce uzeti pare za subvencije..

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
građevinski radovi stolarija subvencije za zamenu stolarije državne subvencije zamena stolarije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana