Tekst objavljen: 15.07.2021 15:55        


Počela su da se primenjuju nova pravila o registraciji automobila. Vozači su odahnuli, jer su merenja emisije izduvnih glasova i ovalnosti kočionih diskova pomereni za dve godine

Tehnički pregled je poskupeo, zbog ovih stvari mora da se ide ponovo


Ipak, po novom pravilniku, kompletan tok tehničkog pregleda se snima, a mnogi su i poskupeli. Uvođenjem kamera dokazuje se da je vozilo zaista i pregledano propisanim postupkom tehničkog pregleda, kaže za RTS pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

Na pitanje da se pojedini vlasnici vozila žale da ih vraćaju zbog neispravnih pokazivača pravca ili naprslog fara, Stamatović podseća da Pravalnik o motornim vozilima kaže da svetlosna signalizacija mora biti ispravna.

Tvrdi da niko zbog sitnih oštećenja ili ogrebotina na karoseriji neće biti vraćen i apeluje na vozače da provere i poprave nedostake na svojim vozilima zbog kojih bi mogli biti vraćeni sa pregleda.

–Prvih dana primene novih pravila bilo je nedoumica, ali se sada vlasnici vozila unapred jave i pripreme, tako da uglavnom nema problema i vraćanja sa linije tehničkog pregleda– kaže vlasnik jedne beogradske stanice za tehnički pregled Branislav Jović.

On je objasnio da se sada čitav postupak pregleda ispravnosti vozila snima sa dve kamere, osim pregleda donjeg postroja koji se obavlja u kanalu, a snimci se čuvaju godinu dana.

– Snimanje nije donelo nikakve novine. I do sada su vozila morala da budu tehnički ispravna. Sitni nedostaci poput malih ogrebitina i naprsnuća na ukrasnim delovima i do sada su bili dozvojeni i nisu predstavljali problem, jer ne utiču na bezbednost vozila i saobraćaja, što je dopisom MUP-a još pre tri godine razjašnjeno – rekao je Jović.

Dodao je da je jedini problem sada to što vozila koja se vraćaju sa tehničkog pregleda moraju za tri dana da otklone nedostatke i dođu ponovo.

–Stranke same mogu da iskontrolišu da li radi svetlosna signalizacija, da li ima tečnosti za stakla. Mi ovde u toku tehničkog kad utvrdimo da tečnosti nema ili prskalice ne rade, onda dođemo u situaciju da je vozilo tehnički neispravno zbog nedostatka tečnosti. Zato vozači treba sami da provere da li imaju prvu pomoć, svetloodbojni prsluk, sigurnosni trougao, uže za vuču, sijalice– podeća Jović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Napominje da je sasvim logično da vlasnici vozila provere da li rade sijalice, jer je tehnički pregled tu da se utvrdi činjenično stanje, a ne da se otklone nedostaci.

Jović je istakao da po izmenama Pravilnika o podeli motornih vozila sva vozila proizvedena nakon prvog januara 2015. godine moraju zadovoljiti normative o kvalitetu izduvnih gasova koje je dao proizvođač, a da vozila starija od tog datuma imaju dve godine vremena da se uklope u normative.

–Vozila čija snaga motora je do 73,5 kilovata ne smeju preći gornju granicu emisije izduvnih gasova od 3,22, ako su dizel motori, odnosno benzinski od 0,3 ugljen monoksida pri slobodnom hodu u leru ili 0,2 na 2.000 obrtaja u minutu. To važi za vozila proizvedena do 2015. godine i ukoliko nisu poznati standardi koje je proizvođač propisao– rekao je Jović.

Dodao je da je prvih dana bilo nedoumica u pogledu novih pravila koja su stupila na snagu 5. jula.

–Ali, sada se vozači unapred jave, tako da ih pripremimo, pa uglavnom nema problema i vraćanja. Jedino ako se dogodilo nešto na šta oni ne mogu da utiču poput kočnica i onoga što mi gledamo iz kanala, a što oni ne mogu da primete– kaže Jović.

Naglasio je da otkad je došlo do pomeranja rokova za primenu normativa o kvalitetu izduvnih gasova, gotovo sva vozila koja su došla na tenički pregled su u granicama dozvoljenih vrednosti.

–Ima po neko kod koga nije sve u normativima, ali se tu ne radi o katalizatoru ili DP filteru, nego je reč o stanju motora, odnosno o diznama, turbini i sličnom– objasnio je Jović.

Govoreći o poskupljenju tehničkog pregleda, koji se kreće od 3.600 do 7.000 dinara, Branko Stamatović ukazuje da je to odluka samih preduzeća koji se time bave, naglašavajući da tržište određuje cene.

–Vlasnici pregleda su morali da unaprede svoju opremu, pa je pored kamera trebalo uvesti još neke sisteme kao što su merenje ovalnosti kočionih diskova i emisije izduvnih gasova, usaglasiti dimenzije objekta u kome se pregled obavlja, srediti prilazne puteve i obezbediti posebnu prostoriju za kontrolore– naglašava pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

–Cene su po mojim saznanjima za 10 do 15 odsto povećane. Mnogo faktora na to utiče, a jedan od njih je što ako je neko vraćen s tehničkog da otkloni nedostatke na vozilu, kada ponovo dođe u roku od tri dana moramo da mu odredimo novi termin koji ne naplaćujemo, ali oduzimamo termin nekog drugog vozila, tako da se smanjio broj vozila koje možemo da uradimo za jedan radni dan– rekao je Branislav Jović.

14 komentara

  1. User image
    Predrag 20.07.2021 12:59

    Vozilo vam neće preći tehnički pregled, kao moj auto jutros, ako vam nije u funkciji svetlo za maglu na zadnjoj desnoj strani. Nemojte se nervirati, fabrički nije predviđeno i ugrađeno svetlo za maglu na desnoj zadnjoj strani, već samo na levoj. Nije do vas i vašeg vozila, već onih koji vrše tehnički pregled. Više ni oni sami nisu sigurni šta gde ide i koje vozilo šta ima. Smejao sam se kada je majstor u radionici pored, otišao do tehničara za pregled da ih pita od kada to ima na obe strane, sobzirom da nema ni potrebne žice na džeku za tu sijalicu, ni njegov auto niti drugi koji su kod njega na popravci.

  2. User image
    Дим на води 21.07.2021 7:41

    Прљавост пепељаре утиче на безбедност у саобраћају!

  3. User image
    Dejan 22.07.2021 7:12

    Kad se bude napravilo udruženje vozača i bude omasovljeno da se onda i mi nešto pitamo. Jer mi za naš novac koji dajemo za registraciju nemamo nikakva prava na neke odluke i procedure.

  4. User image
    Slobodan 22.07.2021 9:13

    Kakvo je to imbecilno objašnjenje poskupljenja:
    "...oduzimamo termin za pregled nekog drugog vozila, tako da se smanjio broj vozila koje možemo da uradimo za jedan dan- B. Jović"
    I to je razlog za poskupljenje. Kaži bre lepo da je sve ostalo poskupelo i da ste odlučili da i vi podignete cene... Vlada je najavila povećanje plata u javnom sektoru i istovremeno dozvolila slobodno formiranje cena... Jer veće cene znače veći iznos naplaćenog pdv...i to je to.

  5. User image
    Sale 22.07.2021 9:17

    Cemu uze za vucu ako je zabranjeno slepanje.

  6. User image
    Zvonko 22.07.2021 10:44

    Komšiju vratili jer mu nedostaje znak na haubi, to inače jako utiče na bezbednost u saobraćaju. Kod nas je zakon samo za narod da se uništi i ništa drugo

  7. User image
    Pero 22.07.2021 20:14

    Pošto je tako "savestan i pametan " nek objavi izvestaj iz prošle godine za ovaj mesec i od ove godine (na kojem se vidi koliko je vozila"srusio-vratio") i videćete koliko je savestan.
    Dosta laganja godinama je tehnicki pregled bio "formalnost" za produženje registracije.
    Sad više nema ni kuma ni brata.

  8. User image
    Skoda 23.07.2021 6:32

    A niko ne prica o nasim "divnim" putevima. Zahtevaju besprekorno tehnicki ispravno vozilo, a u stvari ih doslovno unistavamo na nasim putevima koji su puni rupa, zakrpa. A da, zaboravila sam... Pa mi smo "ekonomski tigar"....

  9. User image
    vlada 23.07.2021 7:26

    cemu sijalice kad mi je potrebno 4 sata i kanal za zamenu.

  10. User image
    Zxr 23.07.2021 8:17

    Mnogo su mi oni pametni

  11. User image
    Vjekoslav 23.07.2021 8:31

    Ja imam ladu žiguli, fabrički ne postoji desni retrovizor na tehnički mi traže desni retrovizor ja im kažem da je ovo fabrički on me tera da stavim retrovizor. Ovi što rade tehnički su mlađi od moje lade, nemaju pojma kako izgleda lada žiguli jel se nisu ni rodili

  12. User image
    Dragomir 23.07.2021 9:00

    Zakon treba pooštriti jako po pitanjima ponašanja u saobraćaju. Tu leže svi naši problemi. Bahata vožnja, alkohol, droga, mamini i tatini sinovi za volanom eksluzivnih i moćnih vozila bez vozačke dozvole i sa umišljenošću ja sam bog i kralj u saobraćaju i niko mi nesme ništa jer ja sam dete velikog tate a onda haos za koji imamo već puno primera. Tehnički pregledi jesu važni ali preterujte i bez veze dajete težište na njih. Kao da želite da sirotinju oterate sa puteva omogućavajući još veću bahatost onim moćnim. Ovalnost diskova, kakav blam države. Ma ko tu glupost izmisli. Pa ni EU to nije donela kao obavezno, nego članice odlučuju svaka za sebe. A naši sve donose, ne vodeći računa o našem narodu i njihovom standardu,bitno je da EU kaže bravo Srbi a onda nam se smeju. Stavi nove diskove pa izađi na tehnički pregled i pašće mv. To je dokazala emisija Sat. Izduvni gasovi posebna priča. Kriterijum za to pravi primer maltretiranja sopstvenog naroda. O drugim kriterijuma vezani za tehnički pregled, bolje i ne pričati. A kamere, pa to je za nobelovu nagradu. Ma dajte mu bar pismenu pohvalu za izum veka. Kamerama ste pokazali da mi nismo pošten narod koji radi ovaj posao, nego nas treba snimati. Manite se ovakvih stvari, oko teh. pregleda. Dajte težište na kontrolu vožnje na svim drumovima i biće bolje. Ali edukujte saobraćaju policiju, da nemisle da su bogom dati.Naučite ih i obučite da primenjuju kodeks ponašanja. A trebaju i da znaju i da obraz čuvaju jer tuđa muka ne hrani unuka.

  13. User image
    Milan 23.07.2021 13:45

    Ovalnost je različitost prečnika, a ne ono što što predviđa pravilnik. To što su vlasnici tehničkih pregleda imali dodatne troškove za opremanje, nisu morali da ulažu ta sredstva. Po ovoj logici i seljaci kad imaju povećane troškove treba da dignu cene. Pre dve godine su me naterali da skinem kuku, koja je testirana na Mašinskom fakultetu u Novom Sadu, a kad sam došao na tehnički, pitali me gde ti je kuka? Pa rekoste da skinem. Mi nismo znali da je testirana. Toliko o stručnosti

  14. User image
    aleksandar 27.12.2021 15:50

    kada sam kupio auto,na prvoj registraciji sam dobio papir da ne smem da ga otudjim za 6 meseci,dok ne provere da li je ukraden negde u evropi.a sto ga niste strucnjaci proveravali na granici kada je uvezen.bitno da ste uzeli pare,za sta,za koju proveru.jel imao auto prvu pomoc,vodu za pranje stakla kada je uvezen.kakve veze ima voda zapranje sa ispravnoscu.sta se proseravate na tehnickom.i zasto ja ne smem da prisustvujem proveri mog auta.za vreme od 1 casa,i taj kontrolor moze da mi drpi dpf filter,i da ja budem vracen jer mi nedostaje.sta je on,pa da ja njemu verujem,sve postenjacine.kako ih nije sramota da za 1 sat uzmu 6000 dinara.ko ima od ostalog radnog naroda tu satninu na poslu.porez na luksuz,porez na oruzje,pa ni mrtav necu da glasam za ove lopove.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ponavljanje tehničkog pregleda branko stamatović skuplji tehnički pregled tehnički pregled automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana