Tekst objavljen: 06.02.2022 12:00        


S obzirom na to da su akcije Meta Platforms u četvrtak pale najviše u jednom zabeleženom danu u svojoj istoriji, a nakon niza slabih zarada u četvrtom kvartalu, jedan od najvećih svetskih tehnoloških giganata mogao bi biti dostupan za kupovinu po značajnom "popustu", kažu stručnjaci

Treba li sada kupovati akcije Fejsbuka?


Kada akcije velikih imena kao što je rebrendirana verzija Facebook dožive ovakvu rasprodaju, investitori moraju odlučiti da li je u pitanju kratkoročni pad ili preokret koji signalizira da su dobra vremena prošla, piše Biznis Insajder.

U prvom scenariju, pad bi mogao da ponudi investitorima šansu da uđu na dugi rok u investiciju, ali drugi slučaj može značiti gubitak.

Kristofer Rosbah, menadžer u fondu J. Stern & Co vidi priliku u kupovini ovih akcija, dodajući da je uslov da se pogleda dublje od objavljenih podataka o zaradi.

- Uprkos usporavanju rasta korisnika i višim troškovima koji su promašili očekivanja tržišta, rezultati Mete za četvrti kvartal dali su snažne fundamentalne performanse u prihodima i profitabilnosti - rekao je on.

„Ogromne investicije koje Meta ulaže u metaverzum pokazuje njihovu sposobnost i volju da postanu lider u ovoj novoj sferi. Ove investicije su jedan od razloga za veće troškove u K4. Umesto da čeka da bude poremećena, Meta narušava samu sebe. Očekujemo da će ove investicije generisati značajne povrate u budućnosti."

„Smernice za prvi kvartal istakle su teška poređenja sa periodom izuzetnog rasta tokom pandemije, nastavio je Rosbah.

„Metini snažni fundamentalni rezultati, ogromna baza korisnika i spremnost da investiraju u buduću tehnologiju kako bi ponudili nove i ubedljive načine za svojih 3 milijarde mesečno aktivni korisnici da se povežu i angažuju sa njegovim platformama znače da može postići snažan rast i profitabilnost u budućnosti“, rekao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Rosbah je dodao da su akcije Mete bile atraktivno procenjene u izveštaju o zaradi i da bi bilo kakvi zastoji to učinili još ubedljivijom kupovinom za sve dugoročne investitore.

Ben Barindžer, analitičar za istraživanje kapitala u menadžeru bogatstva Kuilter Cheviot bio je manje optimističan i rekao je da se Meta suočava sa teškim vremenima u „bici sa TikTok-om“ najmanje narednih šest meseci.

„Ne može se poreći da je to bilo veoma teško tromesečje za Metu, a rukovodioci su sigurno zvučali ogorčeno na konferencijskom pozivu“, rekao je on. „Slabiji rast prihoda je proizvod težeg uporednog perioda sa prošlom godinom, ali i oštrije konkurencije od strane TikTok-a, kao i vetrova od prošlogodišnjih Apple iOS promena.

„Dodajte ovome generalno teže okruženje i počećete da vidite pesimizam među investitorima, pa otuda i kretanje cena akcija posle sati. Najava da je broj dnevnih aktivnih korisnika stabilan, a ne da raste, pojačala je pesimizam“, rekao je on.

Meta je prijavila prvi pad dnevnih korisnika u četvrtom kvartalu u istoriji kompanije, na 1,929 milijardi, sa 1,93 milijarde ranije.

„Meta je pričala o prelasku sa društvenih medija na razmenu poruka. Ljudi sada imaju tendenciju da komuniciraju preko grupa, a ne društvenih medija. Ništa od toga ne čita se posebno dobro, a jasna Meta će imati teških šest meseci za navigaciju“, rekao je Baringer.

Laura Hoi, analitičar kapitala u berzanskom brokerskom gigantu Hargreaves Lansdovn, skeptična je u vezi sa zaokretom tehnološkog titana da se fokusira na metaverzum, ali vidi čvrstu osnovu za dugoročni period koji bi mogao učiniti da se akcije kupuju po ovim cenama.

„Izvršni direktor Meta Mark Zakerberg možda želi da nagovori svet na alternativnu stvarnost, ali razočaravajući rezultati u četvrtom kvartalu brzo su razbili njegov metaverzalni balon. Dok su prihodi nadmašili očekivanja, primetan rast potrošnje je značio da je profit opao za 1 odsto u četvrtom kvartal", rekla je ona.

„Ulagače su razumljivo uznemirili rezultati, pogoršani vestima da je sadašnje tromesečje dolazilo sa mnoštvom prepreka – među kojima je i neizvesnost u pogledu budžeta za oglašavanje“, rekla je ona.

„Grupa stalno treba da nadogradi i proširi svoje servere i mreže“, nastavio je Hoj. „Istraživanje i razvoj su još jedan odliv novca koji dolazi, jer grupa traži nove načine da zabavlja svoje korisnike i radi oko pametnih blokatora oglasa. S obzirom da se očekuje da će ukupna potrošnja porasti za najmanje 26 odsto u narednoj godini, opadanje profita jednostavno neće odseci."

„Na kraju, investitori daju palac dole društvenim medijima i to negativno osećanje je samo pojačano postojećim tremama u tehnološkom sektoru“, rekla je ona.

Hoi je dodao da veličina Facebook-a i impresivan doseg zajedno sa solidnim bilansom znače da postoji potencijal na duži rok, ali izgleda da će naredna godina biti teška i skupa vožnja."

Martin Garner, izvršni direktor kompanije za obaveštajnu delatnost u tehnološkom sektoru CCS Insight, takođe je ukazao na pretnju od TikTok-a kao razlog za oprez pri kupovini akcija.

„S vremena na vreme, Meta u velikoj meri poremeti komunikaciju sa akcionarima, a njena jučerašnja zarada u četvrtom kvartalu bila je jedan od tih trenutaka, rekao je. „Bavi se sa pet velikih problema: Apple-ove promene privatnosti u 2021. su šteti Metinoj prodaji oglasa; rast korisnika je naglo usporen; korisnici prebacuju svoj sadržaj na video zapise kratkog formata; Meta je daleko iza TikTok-a na video snimcima kratke forme; i – u isto vreme – Meta ulaže milijarde dolara u Metaverzum“.

Garner je rekao da je izvršni direktor Mete Mark Zakerberg nastojao da uveri tržišta da je već prošlo kroz velike tranzicije, da zna šta radi i da je uvek jača.

„Ali ovo nije dobro došlo. Snaga TikToka kao konkurenta i njegova brzina rasta donose novu dinamiku za Metu – pravu konkurenciju u osnovnoj oblasti proizvoda“, rekao je on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
meta akcije fejsbuka Facebook berza društvene mreže

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana