Tekst objavljen: 29.10.2020 16:25        


Kako Poreska uprava proverava da li su građani adekvatno prijavili imovinu, ne samo stan, već i garažu i ostale pomoćne objekte

Tri načina kako će država proveravati da li smo platili porez

Izmene Zakona o oporezivanju koje sada akcenat stavljaju na građevine mimo onih u kojim se stanuje, stavile su na sto pitanje kako to poreznici pri popisu imovine građanima i ulaze u trag. I tri su načina.

Prvi način je onaj koji se inače standardno primenjuje za porez na imovinu. Naime, građani su dužni da sami prijave svoju imovinu, i na osnovu toga Poreska uprava određuje visinu poreza koji je potrebno platiti. To su u obavezi i građani koji kupe stan, ali i oni koji grade nekretninu.

Drugi način je kontrola pojedinačnih slučajeva, nasumično, što poreski inspektori povremeno primenjuju, uglavnom kada postoji sumnja. Ovakva praksa postoji često u lokalnim samoupravama i manjim gradovima, ali nikako nije isključena i u prestonici.

Treći način je, prema rečima poreskih stručnjaka, da lokalne samouprave izvrše uvid i poređenje putem satelitskih snimaka. To je opcija koja je moguća i koja se koristila u postupku legalizacije, ali je pitanje da li je i koliko opštine i gradovi koriste u praksi.

Novi obračun u 2021.

Novi porez na imovinu obveznici će, inače, plaćati počev od poreskih rešenja za 2021. godinu, dakle od 2022.

Ono što je važno jeste da će visina poreza za novouvedenu kategoriju pomoćnih objekata biti utvrđena na osnovu prosečne cene kvadratnog metra garaža i garažnih mesta u konkretnoj opštini, jer je ovaj namet u nadležnosti lokalnih samouprava.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Zatezna kamata za svaki dan kašnjenja

Porez na imovinu plaća se kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja. Tako rate padaju uglavnom 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru.

Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, a za izbegavanje plaćanja tog poreza predviđena je kazna od 5.000 dinara.

Inače, radna verzija Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu objavljena je na sajtu Ministarstva finansija i biće na javnoj raspravi do 4. novembra, a u njoj se nalazi nekoliko značajnih promena.

2 komentara

  1. User image
    Violeta 31.10.2020 3:52

    Bravo !
    Da li postoji bilo sta sto su zaboravili da oporezuju,mozda da nam okace brojac koraka na nogu ,pa sve preko sto koraka dnevno da se placa.Posteno.

  2. User image
    Alek 12.11.2020 19:48

    Verovatno će i poljski WC da se oporezuje... a ti koji imaju isti, vrlo verovatno ga imaju s razlogom, tj nemaju neki drugi...
    A sve ovo zbog onih 100 evra iz helikoptera... a verovatno su se najviše obradovali ovi sa poljskim WC-om...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zatezna kamata plaćanje poreza porez na imovinu porez novi porez na imovinu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana