Tekst objavljen: 17.10.2022 15:45        


Živopisni predeli kroz koje vozovi vekovima prolaze, iznova oduzimaju dah svakoj novoj generaciji. Postoji nešto romatnično u putovanju vozom, bilo da je u pitanju Transsibirska železnica, koju su nekada zainteresovani mogli čak i "virtuelno" da posete preko interneta, ili čuveni Orijent Ekspres koji većina poznaje iz čuvenog krimi-romana Agate Kristi

Vikend putovanje: Pet gradova u Srbiji do kojih stižete vozom iz Beograda


Premda železnički saobraćaj doživljava novu vrstu popularnosti u Srbiji, za Evropom "kaskamo" po pitanju brzih pruga. To pak, ne znači da naši vozovi ne prolaze pored nekih od najlepših predela zemlje.

Tako svi koji nemaju automobil, ili jednostavno ne žele da voze i razmišljaju o naplatnim rampama, parkingu, mogu do svoje sledeće destinacije otići vozom.

U nastavku pročitajte koje su destinacije povezane železnicom sa srpskom prestonicom.

1. Beograd – Vršac

Prema podacima "Srbija Voz", povratna karta Beograd – Vršac – Beograd, košta 654 dinara, a vožnja traje sat vremena i 45 minuta. Najraniji polazak iz Beograda je u dva minuta do sedam ujutru, a poslednji voz iz Vršca kreće u 18.50.

Jedan od najlepših gradova Banata, varoš puna umetnosti i kulture, smešten je u podnožju Vršačkih planina. Od železničke stanice, do čuvene Vršačke kule na istoimenom bregu, sa koje se pušta prelepi pogled, treba vam malo više od sat vremena, a usput ćete obići i centralni deo grada.

Vršačka kula, simbol ne samo grada već i cele okoline, sazidana je 1439. godine. Atrakcije vredne posete u ovom gradu su Gradski muzej, čuvena "Apoteka na stepenicama", najstarija apoteka u gradu otvorena davne 1784. godine, velelepni rimokatolički hram u centru, kao i Episkopska palata, odnosno dvor Eparhije Banatske.

2. Beograd – Valjevo

Povratna karta na relaciji Beograd – Valjevo – Beograd košta766 dinara, a putovanje od prestonice do rodnog grada Desanke Maksimović traje otprilike sat i po vremena.

Šetnja starom čaršijom Valjeva sve posetioce vraća u 18. vek. Tešnjar je nekada bio jezgro ovog grada gde male kućice, restorani i radionice čuvaju duh orijenta. Ovaj kraj se mnogo puta i koristio za snimanje domaćih filmova, kao što su "Zona Zamfirova" i "Ivkova slava".

Na svega pet minuta šetnje od čaršije Tešnjar, nalazi se Narodni muzej koji prikazuje istoriju valjevskog kraja od praistorije do Drugog svetskog rada.Ispred muzeja stoje spomeniciIliji Birčaninu i Aleksi Nenadoviću.

Najstariji sačuvani objekat u Valjevu je Muselimov konak koji čuva uspomenu na period od 1804. do 1835. godine.

Od centra na petnaestak minuta nalazi se Kula Nenadovića, podignuta početkom 19. veka u vojne potrebe.

Veliki deo života Desanke Maksimović, jedne od najčuvenijih srpskih pesnikinja, vezan je za Valjevo i njegovu okolinu. Kraj njega je rođena, u njemu je provela detinjstvo i završila gimnaziju, a njena želja je bila da se u rodnu Brankovinu vrati i nakon smrti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


3. Beograd – Paraćin

Vozom koji saobraća između prestonice i Niša, možete da izađete dosta severnije i obiđete Paraćin. Cena povratne karte iznosi 972 dinara, prema navodima sajta Srbija Voz. Vožnja traje oko tri i po sata, a ima nekoliko polazaka u toku dana.

U centru grada, koji je i sam smešten u centru Srbije, vredi obići Zavičajni muzej, koji oslikava bogatu istoriju Paraćina i čitavog kraja.

Tokom obilaska ovog gradavažno je "pripremiti" želudac na gastro-turu. Morate probati paraćinske ćevape, vina iz lokalnih vinarija i Vasinu tortu. Interesantna priča se vezuje za tu poslasticu. Naime, veruje se da je Vasinu tortu napravila tašta VasiČokrljanu iz Paraćina, koji je svoju suprugu odveo bečkim lekarima, kada su lokalni lekari rekli da joj je trudnoća ugrožena.

Ukoliko pronađete način i vreme idealno bi bilo obići i izletište Grzu koje zaista obiluje bajkovitim živopisnim predelima – netaknuta priroda u podnožju planine, čista jezera, vrelo male reke i restoran u blizini, čine ovo mesto savršenom vikend destinacijom za celu porodicu.

4. Beograd – Jagodina

Voz na relaciji Beograd – Niš takođe vozi do Jagodine, grada koji zaista može da bude zanimljiv svim generacijama. Cena povratne karte je874 dinara, a put traje oko tri sata.

Poseta zoološkom vrtu kod Đurđevog brda, može biti posebno interesantna roditeljima koji putuju sa manjom decom. Tokom leta, nezaobilazni program je osveženje u akva parku, dok tokom ostalih meseci uvek možete da obiđete čuveni Muzej voštanih figura.

A kad smo već kod muzeja, sama zgrada Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini jedan je od najlepših primera secesije. Stalna postavka obuhvata slike, skulpture, grafike i crteže s početka 20. veka umetnika iz 40 različitih zemalja.

5. Beograd – Novi Sad

Put od Beograda do "Srpske Atine" brzim vozom traje 33 minuta, a povratne karte možete da nabavite za 800 dinara.

Verovatno najlepše zdanje u Novom Sadu – Gradska kuća, nalazi se u samom centru, preko puta raskošne katoličke crkve. Simpatične i autentične kafiće naći ćete u ulici Laze Telečkog, dok se u suprotnom pravcu od centra nalazi Srpsko narodno pozorište. Ljubitelji istorije mogu da isprate razvoj ljudskogdruštva u Panonskoj niziji, ukoliko posete Muzej Vojvodine.

Rekreativna šetnja Dunavskim parkom i poseta malog jezera sa labudovima u centru može biti romantičan program za sve parove. Za kraj, naravno, ne može da izostane Petrovaradinska tvrđava, izgrađena 1780. godine, s koje se pruža prelep pogled na ceo grad.

Kako do Prokopa?

Stanica "Beograd centar",svima poznatija kao Prokop, nalazi se u opštini Savski venac. Direktne linije koje voze do Prokopa su tri autobuske linije 34, 36 i 38a. Do stanice "Beograd Centar" možete doći i trolom 40 i 41, ali malo i prepešačiti pošto ne staju blizu stanice.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vršac vozovi putnički vozovi železnički saobraćaj vikend Beograd novi sad jagodina paraćin valjevo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana