Tekst objavljen: 23.06.2015 14:29        


Najvećim delom platne kartice se koriste na prodajnim mestima i bankomatima u inostranstvu, dok je korišćenje za podizanje gotovine na šalterima banaka zanemarljivo. S druge strane, vrednost prosečne transakcije karticom je najveća na šalterima banaka u inostranstvu, a najmanja na prodajnim mestima.

Vodič za korišćenje kartica u inostranstvu

KORIŠĆENJE PLATNIH KARTICA U INOSTRANSTVU

Sem platnih kartica iz DinaCard programa, gotovo sve platne kartice izdate od strane poslovnih banaka u Srbiji se mogu koristiti u inostranstvu. Od kartica koje se izdaju u Srbiji, to su Visa, MasterCard, Maestro, American Express i Diners Club.

Imajte u vidu i da tzv. co-branding kartice uglavnom nisu predviđene za korišćenje u inostranstvu.

Treba imati u vidu da je kod pojedinih banaka potrebno posebno aktivirati karticu za korišćenje van granica naše zemlje, ali i da kod većine kartica postoje dnevni i mesečni limiti za potrošnju putem platnih kartica.

Vrlo je važno znati da ako bankomat „proguta“ karticu u inostranstvu, istu ćete dobiti tek po povratku, u ekspozituri svoje banke u Srbiji.

Nezavisno od toga kako ostanete bez kartice (izgubljena kartica, ostala u bankomatu, ukradena kartica), vrlo je važno da to odmah prijavite svojoj banci. Zbog toga se pre odlaska u inostranstvo podsetite kako prijavljujete nestanak kartice svojoj banci.

Kartice, poput Diners Club-a, American Express-a ili Gold i Platinum kartica Visa-e i MasterCard-a, mogu Vam u pojedinim trgovinama ili ugostiteljskim objektima u inostranstvu doneti popuste na plaćanja, jer je to uobičajeno u konkurentskoj trci davaoca usluga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

TARIFE

Za razliku od korišćenja platnih kartica u zemlji, pri korišćenju u inostranstvu poslovne banke naplaćuju više provizije za sve vrste korišćenja platnih kartica.Tako, provizije za podizanje gotovine na bankomatima u inostranstvu se kreću od 1 do 3% ili se naplaćuju fiksne naknade od 3-5 evra po transakciji. Za istu uslugu na šalteru banke u inostranstvu se naplaćuje provizija od 3-5%, odnosno, od 3-5 evra po transakciji.

Čak i za plaćanje robe kupljene u trgovinama u inostranstvu se naplaćuju provizije i one se kreću oko 1%. Kod pojedinih platnih kartica je moguće da se pri transakciji naplaćuje kombinacija provizije i naknade, npr. 0,25%+2 evra za podizanje gotovine ili da postoji minimalna naknada, npr. 3%, min. 3 evra po transakciji.

ŠTA JE NEOPHODNO ZNATI?

Uvek imajte u vidu da je za korišćenje kartice na šalterima banaka u inostranstvu ili u kupovini u inostranstvu uglavnom neophodno da imate i ličnu ispravu (pasoš) kod sebe. Pre polaska, proverite stanje na računima sa kojih će biti vršena plaćanja ili podizana gotovina u inostranstvu.

Preporučljivo je i da pre odlaska u inostranstvo uključite SMS obaveštavanje o obavljenim transakcijama, ukoliko ga već nemate, radi kontrole potrošnje i sprečavanja zloupotrebe.

Takođe, sa mobilnim operaterom proverite da li Vam je uključen roming za konkretnu zemlju, kako biste mogli blagovremeno da primate obaveštenja o transakcijama.

Pre odlaska u inostranstvo i korišćenja platne kartice, obavezno se u svojoj banci informišite o sledećem:

 1. Da li je moguće koristiti karticu u inostranstvu i da li je aktivirana za korišćenje u inostranstvu?
 2. Kako prijaviti izgubljenu ili ukradenu karticu u inostranstvu?
 3. Koliki je dnevni, a koliki mesečni limit potrošnje kartice u inostranstvu?
 4. Da li se kartica može koristiti na bankomatima, na šalterima banaka i za kupovinu u inostranstvu ili za samo neke od navedenih mogućnosti?
 5. Kolike su provizije za korišćenje bankomata u inostranstvu, za podizanje gotovine na šalterima banaka u inostranstvu i za plaćanje u trgovinama u inostranstvu?
 6. Koji kurs primenjuje banka za konverziju transakcija obavljenih u inostranstvu?

Tokom boravka u inostranstvu i korišćenja kartice vodite računa o sledećem:


 1. Nikada nemojte dozvoliti prodavcu da karticu „provlači“ kroz POS terminal, a da vi to ne vidite.
 2. Uvek po završenoj transakciji sačuvajte isečak o plaćanju i račun (u trgovini) ili potvrdu (pri podizanju gotovine na šalteru ili bankomatu).
 3. Ukoliko imate SMS obaveštavanje o obavljenim transakcijama, proverite da li je transakcija dobro „proknjižena“.
Po povratku iz inostranstva proverite da li su sve transakcije adekvatno proknjižene na Vašem računu i dok god sve transakcije ne budu evidentirane na Vašem računu čuvajte isečke, račune i potvrde o plaćanjima ili podignutoj gotovini.

12 komentara

 1. User image
  Maja Olić 09.12.2014 14:20

  Da li je moguće da punoletnom detetu dam ovlašćenje za korišćenje "Amercan blue" kartice banke INTEZA i da ja sa Malte uplaćujem na tu karticu novac koji će dete da podiže u Beogradu?

 2. User image
  Dragan 20.07.2016 10:53

  Da li se u Makedoniji naplacuje provizija od 1% ako se kartica koristi na pumpama i naplatnim stanicama za placanje putarine?

 3. User image
  Kamatica 20.07.2016 11:14

  @Dragan potrebno je da vidite sa svojom bankom koliku proviziju naplaćuje na terminalima a koliko na bankomatima. Sve informacije potražite kod Vaše banke.

  Srdačan pozdrav,
  Kamatica tim

 4. User image
  Joca 08.05.2017 22:07

  Placanje na pumpama u svedskoj tj na automatslim pumpama za tocenje. Cuo sam da ne primaju nase kartice?

 5. User image
  Srecko Nikolic 06.12.2017 15:44

  U Banca Banki Intesi imam izdate dve platne kartice sa razlicitim datumima isteka Da ne bi morao dva puta da putujem iz inostranstva ,da li mogu da sav promet novca prebacim na jednu karticu ili da se promene odnosno izjednace datumi isteka .Postoji li mogcnost da posle isteka starih kartica iste podignem po mom zahtevu u nasoj Ambasadi u inostranstvu?

 6. User image
  Mirica 11.12.2017 13:24

  Moja ćerka putuje u Ameriku. Ja-roditelj hocu da ona ima na računu bar nešto dolara, da joj se nađe, a da ona može na bankomatu da podiže. Koju karticu da otvorimo, kod koje banke. Ja bih isto htela da imam ovlašćenje, a i po potrebi da joj ovde uplaćujem, ako joj zatreba. Kome i gde da se obratim.
  Pozdrav od mene.

 7. User image
  ace 02.07.2018 0:44

  mogu li u bugarskoj povuci eura na bankomatu ili banci?

 8. User image
  Bozica Marinkovic 16.07.2018 12:36

  Da li je moguce u inostranstvu uplatiti na dina kard?

 9. User image
  Valentina 30.09.2018 14:30

  U AIK banci su mi izdali deviznu dina card karticu za koriscenje u dolarima. Sada sam u Americi i nigde ne mogu da je koristim. Ni na automatima ni u prodavnicama. Uopste ne znam o cemu se radi ?
  U inostranstvu sam, para imam na kartici koju ne mogu da koristim, a kes nisam ponela , jer zaboga imam karticu. Ludim.

 10. User image
  Nataša 02.07.2019 19:59

  Molim vas, preko koje banke u Beogradu i kojom karticom je najsigurnije i najpovoljnije plaćati u Velikoj Britanij? . Da li je povoljnije otvoriti devizni račun ili plaćati preko dinarskog računa?
  Hvala.

 11. User image
  Pera 26.08.2019 8:30

  U inostranstvu su mi dvostruko naplatili račun zbog zastoja POS terminala. Vidi se ista vrednost i vreme razmaka između naplata je 1 minut. Imam odsekle, kako da povratim novac?

 12. User image
  Keti 05.10.2019 12:38

  Da li je moguće uplatiti novac na karticu iz inostranstva? Preko bankomata..?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kamatica putovanja putovanje inostranstvo korišćenje kartica u inostranstvu bezbednost plaćanje karticama platne kartice kartice u inostranstvu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana