EUR 118,51 USD 100,99 CHF 102,07

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 21.11.17. :: 118.5977 rsd

Tekst objavljen: 23.06.2015 14:29        


Najvećim delom platne kartice se koriste na prodajnim mestima i bankomatima u inostranstvu, dok je korišćenje za podizanje gotovine na šalterima banaka zanemarljivo. S druge strane, vrednost prosečne transakcije karticom je najveća na šalterima banaka u inostranstvu, a najmanja na prodajnim mestima.

Vodič za korišćenje kartica u inostranstvu

KORIŠĆENJE PLATNIH KARTICA U INOSTRANSTVU

Sem platnih kartica iz DinaCard programa, gotovo sve platne kartice izdate od strane poslovnih banaka u Srbiji se mogu koristiti u inostranstvu. Od kartica koje se izdaju u Srbiji, to su Visa, MasterCard, Maestro, American Express i Diners Club.

Imajte u vidu i da tzv. co-branding kartice uglavnom nisu predviđene za korišćenje u inostranstvu.

Treba imati u vidu da je kod pojedinih banaka potrebno posebno aktivirati karticu za korišćenje van granica naše zemlje, ali i da kod većine kartica postoje dnevni i mesečni limiti za potrošnju putem platnih kartica.

Vrlo je važno znati da ako bankomat „proguta“ karticu u inostranstvu, istu ćete dobiti tek po povratku, u ekspozituri svoje banke u Srbiji.

Nezavisno od toga kako ostanete bez kartice (izgubljena kartica, ostala u bankomatu, ukradena kartica), vrlo je važno da to odmah prijavite svojoj banci. Zbog toga se pre odlaska u inostranstvo podsetite kako prijavljujete nestanak kartice svojoj banci.

Kartice, poput Diners Club-a, American Express-a ili Gold i Platinum kartica Visa-e i MasterCard-a, mogu Vam u pojedinim trgovinama ili ugostiteljskim objektima u inostranstvu doneti popuste na plaćanja, jer je to uobičajeno u konkurentskoj trci davaoca usluga.

TARIFE

Za razliku od korišćenja platnih kartica u zemlji, pri korišćenju u inostranstvu poslovne banke naplaćuju više provizije za sve vrste korišćenja platnih kartica.Tako, provizije za podizanje gotovine na bankomatima u inostranstvu se kreću od 1 do 3% ili se naplaćuju fiksne naknade od 3-5 evra po transakciji. Za istu uslugu na šalteru banke u inostranstvu se naplaćuje provizija od 3-5%, odnosno, od 3-5 evra po transakciji.

Čak i za plaćanje robe kupljene u trgovinama u inostranstvu se naplaćuju provizije i one se kreću oko 1%. Kod pojedinih platnih kartica je moguće da se pri transakciji naplaćuje kombinacija provizije i naknade, npr. 0,25%+2 evra za podizanje gotovine ili da postoji minimalna naknada, npr. 3%, min. 3 evra po transakciji.

ŠTA JE NEOPHODNO ZNATI?

Uvek imajte u vidu da je za korišćenje kartice na šalterima banaka u inostranstvu ili u kupovini u inostranstvu uglavnom neophodno da imate i ličnu ispravu (pasoš) kod sebe. Pre polaska, proverite stanje na računima sa kojih će biti vršena plaćanja ili podizana gotovina u inostranstvu.

Preporučljivo je i da pre odlaska u inostranstvo uključite SMS obaveštavanje o obavljenim transakcijama, ukoliko ga već nemate, radi kontrole potrošnje i sprečavanja zloupotrebe.

Takođe, sa mobilnim operaterom proverite da li Vam je uključen roming za konkretnu zemlju, kako biste mogli blagovremeno da primate obaveštenja o transakcijama.

Pre odlaska u inostranstvo i korišćenja platne kartice, obavezno se u svojoj banci informišite o sledećem:

 1. Da li je moguće koristiti karticu u inostranstvu i da li je aktivirana za korišćenje u inostranstvu?
 2. Kako prijaviti izgubljenu ili ukradenu karticu u inostranstvu?
 3. Koliki je dnevni, a koliki mesečni limit potrošnje kartice u inostranstvu?
 4. Da li se kartica može koristiti na bankomatima, na šalterima banaka i za kupovinu u inostranstvu ili za samo neke od navedenih mogućnosti?
 5. Kolike su provizije za korišćenje bankomata u inostranstvu, za podizanje gotovine na šalterima banaka u inostranstvu i za plaćanje u trgovinama u inostranstvu?
 6. Koji kurs primenjuje banka za konverziju transakcija obavljenih u inostranstvu?

Tokom boravka u inostranstvu i korišćenja kartice vodite računa o sledećem:


 1. Nikada nemojte dozvoliti prodavcu da karticu „provlači“ kroz POS terminal, a da vi to ne vidite.
 2. Uvek po završenoj transakciji sačuvajte isečak o plaćanju i račun (u trgovini) ili potvrdu (pri podizanju gotovine na šalteru ili bankomatu).
 3. Ukoliko imate SMS obaveštavanje o obavljenim transakcijama, proverite da li je transakcija dobro „proknjižena“.
Po povratku iz inostranstva proverite da li su sve transakcije adekvatno proknjižene na Vašem računu i dok god sve transakcije ne budu evidentirane na Vašem računu čuvajte isečke, račune i potvrde o plaćanjima ili podignutoj gotovini.

4 komentara

 1. User image
  Maja Olić 09.12.2014 14:20

  Da li je moguće da punoletnom detetu dam ovlašćenje za korišćenje "Amercan blue" kartice banke INTEZA i da ja sa Malte uplaćujem na tu karticu novac koji će dete da podiže u Beogradu?

 2. User image
  Dragan 20.07.2016 10:53

  Da li se u Makedoniji naplacuje provizija od 1% ako se kartica koristi na pumpama i naplatnim stanicama za placanje putarine?

 3. User image
  Kamatica 20.07.2016 11:14

  @Dragan potrebno je da vidite sa svojom bankom koliku proviziju naplaćuje na terminalima a koliko na bankomatima. Sve informacije potražite kod Vaše banke.

  Srdačan pozdrav,
  Kamatica tim

 4. User image
  Joca 08.05.2017 22:07

  Placanje na pumpama u svedskoj tj na automatslim pumpama za tocenje. Cuo sam da ne primaju nase kartice?

Ostavi komentarPovezane teme:
kamatica putovanja putovanje inostranstvo korišćenje kartica u inostranstvu bezbednost plaćanje karticama platne kartice kartice u inostranstvu