Tekst objavljen: 27.10.2013 12:54        


Kupovina posredstvom interneta jedna je od najboljih mogućnosti kojuglobalna mreža nudi, ali postavlja se pitanje koliko je ona sigurna kada je reč o našem identitetu, načinu plaćanja i isporuci stvari koje kupujemo.

Vodič za virtuelni šoping: Sve što treba da znate

Ovaj način kupovine polako je zaživeo i u Srbiji, a u takozvanim onlajn prodavnicama prodaje se mnogo toga – od garderobe, knjiga, obuće, nameštaja, tehničke robe, pa do turističkih aranžmana. Nude se naučni radovi i članarine za biblioteke, pa i igre na sreću...

Procedura

Odabirom usluge ili robe koju želimo na nekom sajtu, prelazimo na stranicu za plaćanje. Na toj stranici su detaljno objašnjeni uslovi kupovine i ukupna suma koju plaćate. Ovde je važno obratiti pažnju na visinu dodatnih troškova. To mogu biti transport, osiguranje, ambalaža, otkazivanje...

Potrebno je odabrati i vrstu kartice kojom plaćamo. To mogu biti „viza”, „master kard”, „amerikan ekspres”, „maestro”. Tu se unosi ime i prezime sa kartice, broj kartice sa prednje strane i rok do kog je kartica validna. Na kraju, unosi se kod za verifikaciju koji čine poslednja tri broja odštampana na polju gde se nalazi potpis, na poleđini kartica.

Ako kupujemo avio-kartu, moramo uneti i broj pasoša i adresu. Kada potvrdimo transakciju dobijemo potvrdu na ekranu. Banka zadužuje naš račun, a mi dobijemo ono što smo platili.

Posebne kartice

Za plaćanje na internetu mogu se koristiti i kreditne i debitne kartice.Važno je da kartica ima osobinu da može da se koristi na internetu. Naravno, bitno je i da na kartici, odnosno na računu koji je za nju vezan ima dovoljno sredstava.Za plaćanje karticom na internetu banke u Srbiji uglavnom ne naplaćuju proviziju od vlasnika kartice. Naplatiće je od prodavca, odnosno od vlasnika sajta. Ako plaćamo kreditnom karticom imaćemo dodatne troškove u vidu kamate. Pojedine banke poput Inteze ili Rajfajzen banke preporučuju posebne kartice koje se koriste isključivo na internetu.

Šta kupujemo na srpskim sajtovima

Trgovaca koji robu nude preko interneta, uz mogućnost da je platite karticom, u Srbiji je i dalje malo. Još preovlađuje plaćanje pouzećem, a prvi su led probili mobilni operateri i trgovci mobilnim telefonima, belom tehnikom i ostalim električnim uređajima. Sada je moguće kupiti i knjige, karte za koncert ili dopuniti kredit na mobilnom telefonu, avio-karte, obuću, odeću, ali se manji trgovci žale da su bankarske provizije koje moraju da plate kako bi nešto naplatili preko interneta veoma visoke i da iznose i do pet odsto.
Ovo su kartice koje su specijalno napravljene samo za kupovinu preko interneta, ne mogu se koristiti za plaćanje na POS terminalima i za podizanje novca na bankomatima, te zbog toga nemaju pin-kod.

Pre upotrebe potrebno je ove kartice „napuniti” novcem jer funkcionišu po pripejd sistemu. Uglavnom su vezane za poseban devizni račun.

Kod drugih banaka, klijenti uz tekući račun dobijaju platnu karticu koju mogu da koriste i za plaćanje na internetu. Kada platite na internetu banka skine iznos sa tekućeg računa. Postoje i „poklon” kartice koje je takođe moguće koristiti za plaćanje na internetu.

Što se kreditnih i revolving kartica tiče, neke mogu da se koriste na internetu, a druge ne. Sve zavisi od osobine koju im je banka odredila.

Najveće banke nude i jednu i drugu mogućnost, a ima i banaka koje u ponudi nemaju kartice koje „rade” na globalnoj mreži.

Kartica kojom može da se plati na internetu ima na traci sa potpisom odštampan broj čije poslednje tri cifre čine verifikacioni kod. Bez ovog broja nije moguće obaviti plaćanje. Ovaj broj se još naziva KVK, CVV2 ili CVC kod.

Važno je znati da izraz „credit card” koji se spominje na stranim sajtovima nema značenje „kreditna kartica” koji se koristi kod nas. „Credit card” znači platna kartica. Gde god da izaberemo plaćanje opcijom „credit card” možemo platiti i debitnom i kreditnom karticom.

Ako ste karticom platili na internet sajtu iz inostranstva i cena je bila u evrima obratite pažnju na to po kom kursu banka obračunava iznos koji ste plaćali.

Bezbednost

Prva stvar o kojoj morate voditi računa jeste da je vaš kompjuter siguran i zaštićen. Iako možda poslujete sa legitimnim trgovcem, uvek postoji rizik da je vaš kompjuter zaražen virusima.Ne obazirite se na sve mejlove koje dobijate, jer postoji mogućnost da neki od njih sadrže viruse koji će naštetiti vašem kompjuteru i otkriti vaše lične i poverljive podatke. Nemojte otvarati nikakve mejlove i linkove za koje niste potpuno sigurni.

Ako trgovac nije poznat, potražite malo detalje o njemu i njegovom radu na internetu i saznajte da li je bilo incidenata poput prevare kupaca u njegovom radu. Kada dođete do momenta da treba da ukucate broj svoje kartice, proverite da li ste na sigurnoj stranici kako ne biste bili žrtva prevare.

To je lako proveriti – samo pogledajte da li adresa ima https na početku (S – security), i mali, zlatni ključ u donjem, desnom uglu pretraživača.

Ako ipak niste sigurni, pronađite broj telefona i nazovite ih za sve dodatne informacije. Ukoliko niste sigurni od koga kupujete, sami sebe postavljate u zamku.Ne samo da ćete izgubiti novac već rizikujete i svoje lične podatke.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pametna kupovina bezbednost na internetu online online kupovina online trgovina internet internet kupovina internet trgovina kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana