Tekst objavljen: 04.06.2014 11:59        


Otkako je Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga stupio na snagu, ograničivši samovoljno ponašanje banaka u mnogim aspektima, a na prvom mestu u mogućnosti da menjaju već ugovorene kamate prema sopstvenoj želji, mnoge od njih odlučile su da gubitak prihoda nadomeste na mestima koja podležu manjoj kontroli i većoj diskreciji banaka.

Za zamenu izgubljene kartice od 300 do 2.500 dinara

Tako je došlo do povećanja troškova održavanja računa, štampanja izvoda, poskupljenja raznih taksi i tome slično. Kao dobar primer toga koliko se razlikuje praksa banaka u naplati iste usluge može da posluži cena zamene izgubljene kartice.

Sosijete ženeral banka zamenu i blokadu kartica naplaćuje i do 2.500 dinara. Taj iznos važi za Vizu klasik debitnu karticu i sve nove kreditne kartice ove banke, odnosno za Vizu O-la-la, Vizu gold i Masterata karticu. Oni sa ostalim debitnim karticama će proći bolje, jer će zamenu Vize elektron, Vize elektron internacional, Maestro i Semestro, Sosijete ženeral banka naplatiti „samo“ 1.200 dinara. Zamena Dina kartica košta razumnih 300 dinara.
U Srbiji ima 1,15 miliona kreditnih kartica i još više platnih kartica čijim vlasnicima verovatno ne bi palo na pamet da će im ako odaberu „pogrešnu“ banku trošak zamene kartice biti i do osam puta veći nego da su odabrali „pravu“.

S druge strane, sve banke imaju iste ili slične troškove prilikom izdavanja nove kartice klijentu, što znači da se razlike u tarifama teško mogu opravdati realnim izdacima.

Većina banka zamenu izgubljene ili ukradene kartice naplaćuje 300 do 400 dinara, ali ima i onih koji se ne libe da klijentima naplate i po više hiljada. Tako na primer u OTP banci zamena nestalih kartica košta 350 dinara, a ako je potrebna i blokada kartice, ova banka će taj trošak naplatiti još 200 dinara. Slično njoj i Eurobanka naplaćuje zamenu svih svojih kartica maksimalno 300 dinara, dok se blokada ni ne navodi u zvaničnoj tarifi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Banka Inteza i zamenu i blokadu kartice naplaćuje ukupno 400 dinara za debitne kartice kao što su Viza elektron ili Maestro, a 800 dinara za kreditne standardne kartice poput Vize klasik ili Masterkarda. Zlatne i Amerikan ekspres kartice naplaćuju se skuplje - od 1.000 do 1.500 dinara.

Komercijalna banka će blokadu kartica naplatiti od 500 do 1.000 dinara u zavisnosti od toga da li se radi o debitnoj ili kreditnoj kartici, dok će Rajfajzen Vizu elektron zameniti za 340 dinara bez naplate blokade, dok će blokadu kreditnih kartica naplatiti 1.140 dinara uz trošak zamene od 340 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kartica kartice platne kartice kreditne kartice kreditna kartica debitna kartica debitne kartice banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana