Tekst objavljen: 25.06.2013 9:00        


Iako nas je dugo očekivani jun poprilično razočarao temperaturama koje su bile sve samo ne letnje, to nas svakako ne sprečava da razmišljamo i planiramo zasuženi odmor. A u tome nas ne može sprečiti ni kriza, koju svakog dana sve više osećamo.

Idemo na more: Kako na odmor ako nemate keša

Koliko god da ne možemo pobiti činjenicu da nam svima fali pokoji dinar u novčaniku, beg od stvarnosti na petnaestak dana ipak sebi možemo priuštiti „tuđim novcem“. Izbor je i više nego dovoljan, samo treba biti pametan i izbarati pravu opciju da nam „tuđi novac“ ne presedne.

Čekovi, kartice i krediti

Iako u ponudi banaka postoje i namenski turistički krediti, čekovi i kartice su nezaobilazne opcije plaćanja odmora.



Čekovima ceo aranžman možemo platiti na rate uz ono najbitnije, bez kamate.

Dovoljno je samo otići u svoju poslovnu banku, tražiti da se izda dovoljan broj čekova i aranžman je plaćen. Obzirom na sve veću tražnju i upotrebu čekova u svrhu pukog preživljavanja, nije na odmet od agencije tražiti profakturu na kojoj će biti navedeno da se plaćanje aranžmana vrši čekovima na rate.

Ovakva profaktura je odlično pokriće da vam banka izda dovoljan broj čekova, jer se banke vrlo često povode nepisanim pravilom da izdaju čekove shodno novcu koji trenutno imate na stanju računa za pokriće.

Kreditne kartice su vrlo često najskuplji proizvod koji kupujemo, ali i od njih možemo imati neke koristi.

Naime, pojedine banke nude mogućnost plaćanja karticom na rate bez kamate kod određenih prodavaca. Savršena opcija za odlazak na more. Sve što je potrebno je raspitati se kod banke kod kojih turističkih agencije je moguća ova usluga, provući karticu, pozvati kol centar banke nakon toga i naglasiti da se transakcija koja je upravo plaćena karticom podeli na rate bez kamate.

A tu su naravno i krediti. Ako ih poredimo sa opcijom čekovi bez kamate i kartica na rate bez kamate onda je ovo definitivno najskuplja opcija.

Naime, samo jedna banka ima u ponudi namenske turističke kredite i to Alfa banka, ali u ovu svrhu mogu poslužiti i klasični potrošački krediti koje nudi većina banaka. Za kredite u evrima potreban je depozit ili učešće, dok za kredite u dinarima ova stavka nije neophodna.



Najveća razlika je što su dinarski krediti skuplji u odnosu na kredite u evrima. Ova vrsta kredita koliko god da je namenjena upravo za plaćanje usluga, je poprilično ograničavajuća kada je u pitanju turizam.

Jer, ukoliko želite odmor u sopstvenom aranžmanu onda vam potrošački ili turistički kredit ne može biti od nikakve koristi. Isto tako, ako kupujete aranžman od neke agencije, a u okviru toga planirate fakultativne izlete koji ne ulaze u cenu ili ih pak sami organizujete, za ovako nešto biste morali imati novac van kredita.

Dakle, za sve one koji planiraju da se zaduže putem kredita i tako sebi obezbede zasluženi odmor, gotovinski kredit je bolje rešenje od potrošačkog/turističkog.

Keš kredite nude sve banke na našem tržištu. Izbor je popriličan i sigurno postoji kredit po meri svakog od nas. Da li je to dinarski kredit ili kredit u evrima, dal je u pitanju fiksna kamatna stopa, u svakom slučaju to će svako proceniti po sopstvenim potrebama. A glavna prednost ovih skupih pozajmica, je što nam ostavlja živ keš za sve troškove koje ćemo napraviti dok se odmaramo.

Dakle, izbori uvek postoje, a nama samo ostaje da vidimo u koju se kalkulaciju najbolje uklapamo i spakujemo kofere.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    jovan 25.06.2013 17:34

    najbolje ne ici na more ako se nema para ili postati robovi bankama zbog mora.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica turisti turizam putovanja putovanje odmor letovanje turistički krediti krediti keš kredit potrošački krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana