Tekst objavljen: 30.06.2015 9:37        


Bliži se leto, kao i odmor koji smo čekali cele godine. Grčka, Španija, Turska, Egipat ili neka druga privlačna destinacija nam se nude i ove godine. Koferi su već skoro spakovani, šoping obavljen i samo još da odbrojite tih par dana koji su ostali do polaska!

Da li nam je potrebno putno osiguranje?

Jedina stvar koja nas deli od odlaska na more jeste polisa putnog osiguranja. Bez obzira na blagodeti leta, mora i morskog vazduha, često nam uživanje prekinu neplanirane situacije, kao što je bolest ili neka povreda.

Ukoliko još niste uplatili polisu putnog osiguranja i razmišljate da li i koliko vam je ona zaista neophodna, savetujemo da bez odlaganja to uradite.

Izbor putnog zdravstvenog osiguranja

Pre nego što se odlučite za neku od osiguravajućih kuća, moramo spomenuti i naše zvanično državno zdravstveno osiguranje. Naime, i preko Republičkog zavoda za zdravstevno osiguranje je moguće izvaditi potvrdu o osiguranju koja važi u inostranstvu.

Naravno, ovo važi u idealnom slučaju, ukoliko ne bolujete od neke hronične ili akutne bolesti, kao i ako imate vremena da se danima šetkate od jedne do druge lokacije da biste pribavili potrebnu dokumentaciju kako biste dobili potvrdu.

KUPI PUTNO OSIGURANJE U DVA KLIKA!

Dakle ukoliko ste hronični ili akutni bolesnik,lekarska komisija će vas odbiti i nećete dobiti potvrdu, a oni koji uz puno vremena i sreće dobiju potvrdu, treba da znaju da je ta potvrda važeća samo za hitnu medicinsku pomoć i to samo u zemljama sa kojima RZZO ima potpisan sporazum.

Naravno ukoliko je destinacija vašeg odmora zemlja koja nije na spisku RZZO, u slučaju potrebne medicinske usluge, iste ćete na licu mesta morati platiti, a po povratku u zemlju podneti zahtev za refundiranje sredstava, koji odobrava Lekarska komisija ukoliko ustanovi opravdanost hitnog medicinskog stanja koje je iziskivalo medicinske usluge!

Nasuprot ovome, ponuda osiguravajućih kuća na teritoriji Srbije je i više nego zadovoljavajuća kada je u pitanju putno zdravstveno osiguranje.

Odlaskom u neku od osiguravajućih kuća, u startu birate osiguranu sumu, teritoriju pokrivenosti polisom (Npr. Evropa, Interkontinentalna polisa itd..), paket pokrića, svrhu osiguranja, kao i da li vam je potrebno individualno, porodično, grupno ili individualno sa više ulazaka. Visina premije osiguranja zavisi od istih ovih uslova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Koliko smo zapravo osigurani polisom putnog zdravstvenog osiguranja

Pokriće polisom osiguranja zavisi od izabranog paketa osiguravajuće kuće. Kod većine osiguravajućih kuća postoje dva ili tri paketa putnog zdravstvenog osiguranja, i to standardni i vip, odnosno standardni, srednji i vip paket.



U slučaju potrebe za medicinskim uslugama, morate se pridržavati opštih uslova osiguravajuće kuće, kao i ugovora o putnom zdravstvenom osiguranju.

Šta je obavezno znati o putnom osiguranju

• Ugovor o putnom zdravstvenom osiguranju mora biti zaključen pre odlaska na putovanje
• Osiguranje traje isključivo za vreme trajanja boravka u inostranstvu - povratkom u zemlju osiguranje prestaje da važi
• Prilikom kupovine polise svakako se raspitajte postoje li minimalno ograničenja troškova koje biste morali sami platiti, odnosno postoje li usluge koje sami plaćate pa vam osiguravajuća kuća refundira troškove po povratku u zemlju
• Obavezno sačuvajte originalnu medicinsku dokumentaciju i originalne račune radi refundacije troškova po povratku u zemlju
Dakle, kod svih osiguravajućih kuća to znači da odmah pozovete Centar za pomoć naznačen na polisi osiguranja ili ukoliko to niste u mogućnosti da uradite, doktoru ili osoblju bolnice pokažite polisu osiguranja, koji će po pravilu izvršiti prijavu osiguranog slučaja pozivanjem Centra za pomoć.

Ukoliko sami pozovete Centar za pomoć, dobićete instrukcije u skladu sa vrstom medicinske usluge koja je potrebna, kom doktoru se javiti ili u koju bolnicu otići.

Istraživanja pokazuju da su osiguranici koji su imali potrebe za medicinskom pomoći zadovoljni ovom uslugom, jer je većina osiguranika vrlo brzo i u skladu sa polisom osiguranja dobila potrebnu medicinsku pomoć. Čak i kod onih koji su platili neku medicinsku uslugu pokrivenu polisom, komentari su pozitivni jer su im po povratku u zemlju troškovi refundirani.

Rizikovati da se odmor pretvori u zamor uz stres da se povređeni ili bolesni nalazite u stranoj državi se zaista ne isplati. Suma od oko 55 eur, koliko u proseku košta premija porodičnog osiguranja (uključuje 2 odraslih i 2 dece) za boravak u inostranstvu u trajanju od 15 dana sa osiguranom sumom do 30.000 eur, vas može maksimalno zaštiti i olakšati iovako neprijatne i bolne situacije.

Ukoliko ste već u mogućnosti da svoju porodicu obradujete letovanjem, budite odgovorni prema sebi i članovima porodice i za relativno malu sumu novca, otputujte bezbrižno na željenu destinaciju.

KUPI PUTNO OSIGURANJE U DVA KLIKA!

3 komentara

  1. User image
    Ljilja R 30.06.2015 23:43

    Za mene je prošle godine bilo otkriće AS putno osiguranje. Finansijski je najjeftinije (za decu besplatno), osiguranje traje 30 dana u okviru 365 dana za više putovanja (na osnovu pasoša), kupovina je online, a plaćanje je na 3 moguća načina, koje uključuje i SMS. Polisa stiže na mail za par minuta...

  2. User image
    Vera 23.08.2016 10:48

    Nazalost, AS osiguranje vise ne postoji pa cu probati sa KAMATICOM. Da li neko zna ko jos radi opciju putnog osiguranja koje vazi 30 dana u godini....

  3. User image
    Zoe 13.07.2017 22:08

    U subotu putujem za Norvesku I decko mi je kupio kartu iz Norveske.Da li mi je potrebno putno osiguranje?Jer putujem norveskim avionom I tako...Ja Sam njega pitala za putno osiguranje ali toga kod njih nema.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica osiguranje putno osiguranje putno zdravstveno osiguranje zdravstveno putno osiguranje putovanja putovanje odmor letovanje turisti turizam sigurno putovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana