Tekst objavljen: 17.12.2013 14:30        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da smanji referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, na 9,5 odsto. Izvršni odbor je konstatovao da je međugodišnja stopa inflacije u novembru iznosila 1,6 odsto, što je ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja od četiri plus-minus 1,5 odsto, saopštila je NBS.

NBS spustila referentnu kamatnu stopu na 9,5 odsto

Značajnom smanjenju inflacije, ostvarenom u uslovima ekonomskog rasta, pored mera monetarne politike i relativne stabilnosti kursa, doprineli su pad cena hrane, niska inflatorna očekivanja i niska domaća tražnja.

Na stabilnost kretanja na deviznom tržištu uticala su veoma povoljna platnobilansna kretanja, pre svega, rast izvoza, konstatovao je Izvršni odbor.

Izvršni odbor je ocenio da su inflatorna očekivanja pala na istorijski minimum i da ekonomski subjekti predviđaju da će se inflacija i u narednom periodu kretati u granicama cilja.

Očekivani efekti fiskalne konsolidacije, pored toga što će delovati dezinflatorno, doprineće i smanjenju uticaja od rizika koji mogu doći iz međunarodnog okruženja.

Smanjujući referentnu kamatnu stopu, Izvršni odbor je ocenio da će se inflacija u srednjem roku kretati blizu cilja, koji je do 2016. godine utvrđen na četiri odsto, na šta će u narednom periodu biti usmerene mere monetarne politike.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 16. januara 2014. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije mere Narodne banke Srbije referentna kamatna stopa Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana