Tekst objavljen: 07.02.2017 15:05        


BEOGRAD, 7. februara (Tanjug) - Novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji će važiti od 12. februara, trebalo bi da popravi položaj onih koji se bave prevozom, da spreči nelegalno obavljanje javnog prevoza, te da omoguće veću bezbednost korisnicima usluga. 

Propisi za bolji položaj prevoznika i bezbedniji prevoz

U tom smislu Zakonom je predviđeno uvođenje licence, za koju se traže poslovni ugled, finansijska sposobnost, profesionalna osposobljenost, odgovarajući vozni park, navodi u izjavi za Tanjug Milica Dubljević, sekretar Udruženja i direktor Centra za stručno osposobljavanje u transportu u PKS.

Slavoljub Đorđević, predsednik Grupacije za prevoz putnika u drumskom saobraćaju i autobuske stanice očekuje da novi zakon uredi poslovanja saobraćajnih preduzeća, što do sad nije bio slučaj.

Mada, primećuje, ni stari zakon koji je snazi od 2012. nije bio loš i imao je određena ograničenja.

Objašnjava da je novi zakon samo precizirao da linijski putnički prevoz u zemlji, opštinski, međugradski i međunarodni, može da se obavlja samo autobusima i može da ga obavlja samo firma koja je za to registrovana a koja zadovoljava sve zakonom predviđene uslove.

Svima je poznato, podseća Đorđević, da je ministarka Zorana Mihajlović 2017. proglasila za godinu borbe protiv sive ekonomije u domenu saobraćaja, zbog čega je on uveren da će biti preduzete rigorozne mere da bi se zaveo red i poštovao zakon.

"Ukoliko želimo da postanemo članica EU i u tom smeru sve naše aktvnosti i idu, moramo da se prilagođavamo i da poštujemo zakone i propise i da stvaramo zdrav poslovni ambijent gde ećemo svi da poslujemo pod istim uslovima, poštujući sve zakone i zakonske propise, što sada nije slučaj", naveo je Đorđević.

On podseća da su mnoge saobraćajne firme uništene i dovedene u bezizlaznu situaciju zbog "kombi prevoza" i "divljih prevoznika", koji nemaju redovne cenovnike, nemaju karte, niti rade po propisima i zakonima.
"Taj sistem pod kojim se kriju, voze od vrata do vrata, to zakonom nije dozvoljeno", kaže Đorđević i dodaje da je važno što sada postoji politička volja da se ta oblast u potpunosti reguliše, što, primećuje, nije bio slučaj početkom devedesetih.

Sada, primećuje, postoji volja da se sve uvede u legalne pravne tokove pravne države, jer, kako objašnjava, država je najveći gubitnik kad stotine miliona evra odlaze zbog neplaćenog PDV-a i to samo iz oblasti prevoza kombijem.

"Postoje redovne linije, koje nisu fleksibilne, ali nije svejedno kad se vozite vozilom kojim upravlja vozač amater, ili busom gde voze dvojica vozača profeisonalaca koji na dve godine idu na lekarski pregled i polažu za sertifikate".

Privredna komora, inače, namerava da u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture organuzjue sastanak prevoznika u drumskom saobraćaju na kojem bi se zaiteresovani upoznali sa novinama koje donosi novi Zakon.

Novi Zakon je usklađen s propisima Evropske unije, ali i s domaćom regulativom - Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima kao i podzakonskim aktima proisteklim iz ovog zakona i Zakonom o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana