Tekst objavljen: 22.09.2015 15:12        


Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da očekuje da će, posle sniženja referentne kamatne stope NBS-a, biti snižene i bankarske kamate na kredite i da će banke više kreditirati privredu i ostale klijente, umesto bavljenja trgovinom hartijama od vrednosti.

Sniženjem referentne kamate do jeftinijih kredita

Banke moraju da shvate da moraju da krenu u kreditiranje proizvodnje, klijenata i biznis planova, rekla je Tabaković, koja se nada da će ih "probuditi konkurencija" koju dobijaju u platnim institucijama koje će više da obrate pažnju na klijente.

Nije lako naterati banke da se iz decenije bavljenja trgovanjem hartija od vrednosti, sa sigurnom kamatom, što nije održiv model rada, pređu na veće kreditiranje privrede, rekla je Tabaković na skupštinskom Odboru za finansije.

Građani već osećaju, ali ne u dovoljnoj meri, boljitak zbog prethodnih sniženja referentne kamatne stope, rekla je guverner NBS i navela da danas mogu da se dobiju dinarski krediti sa efektivnom kamatnom stopom od 22 odsto, a devizni od oko 15 odsto, ali da "to nije onoliko koliko bismo želeli".

Ona je istakla da je sniženjem referentne kamate na pet odsto, cilj NBS-a da dođe do pada bankarskih kamata, kako bi se povećala kreditna aktivnost, potrošnja i investicije, jer bez toga, kako je rekla, nema privrednog rasta.

NBS traži i da opšti uslovi kreditiranja građana budu dostupni i javni, čak smo u Skupštini razgovarali i o tome da bude veća odgovarajuća veličina slova o uslovima kredita koje banke nude građanima, rekla je Tabaković.

Ona je dodala da je cilj da se banke vrate klasičnom poslu-kreditiranje privrede i građana istakavši da tu nemamo velikog uspeha i da u toj oblasti predstoji veliki posao.

NBS mora banke da podseti šta je njihov osnovni posao, kazala je guvernerka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs referentna kamata jeftini krediti krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana