Šoškić:Dinar jedina rezerva za evro

Objavljeno: 30.11.2011


Vesti izvor: Tanjug


Beograd -- Građani Srbije ne bi trebalo da podležu negativnoj psihozi koja se u javnosti stvara nepotpunim i nedovoljno kompetentnim analizama događanja u evrozoni.

Time se utiče na poverenje u bankarski sektor, izjavio je guverner Narodne bankeSrbije (NBS) Dejan Šoškić, uz napomenu da su domaće banke likvidne i solventne, a štednja građana sigurna.

Šoškić je podsetio na gubitke koje su građani imali kada su 2008. poslušali one koji su im savetovali da podignu štednju iz banaka.

Šoškić je podsetio da je za građane uvek najsigurnije da štede u onoj valuti u kojoj će ubudućnosti vršiti plaćanja, a to su u prvom redu dinari i zatim evri u kojima veliki broj građana istovremeno ima i kreditne obaveze.

„Domaći bankarski sektor je likvidan i solventan i sposoban da odgovori na sve dospele obaveze u celini i u roku, a štednja građana je sigurna“, istakao je guverner.

„Uz to osigurani su svi depoziti stanovništva kod banaka do 50.000 evra, a dodatnu garanciju obezbeđuje obaveza banaka da, u zavisnosti od ročnosti, 30 ili 25 odsto štednje drže u obaveznoj rezervi kod NBS“, naveo je Šoškić.

On je savetovao građane da ne povlače „ishitrene i nedovoljno promišljene poteze, koji se pre svega odnose na konverziju evra u druge valute, osim dinara".

Kako kaže, "to je za njih verovatan gubitak najpre kroz troškove konverzije, a zatim kroz prinos po osnovu kamatnih stopa i budući valutni rizik zbog kolebljivosti kurseva tih valuta, bilo da je reč o dolaru, švajcarskom franku ili nekim drugim valutama koje razni analitičari građanima nude kao izbor“.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana