Uhvatili su Goldman Sachs, na redu je Deutsche Bank?

Objavljeno: 24.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Pre gotovo tri godine američko tržište nekretnina izazvalo je krizu u čitavom finacijskom svetu. Krivci se još traže, a američko pravosuđe se sve više bavi i poslovanjem Deutsche Banke. 

Pored američkih, upravo je Deutsche Bank bila jedna od najznačajnijih finansijskih institucija u poslovanju s kreditima za nekretnine američkih građana. Najveća nemačka banka je kao snabdevač upravljala nad više od milion nekretnina u SAD-u i kod mnogih su krediti doveli do prisilnog oduzimanja imovine. Zbog te krize su opustele čitave gradske četvrti, a napuštene nekretnine sada trunu i propadaju. Opštine i bivši vlasnici se još uvek bore protiv toga i pokušavaju da tuže nadležne banke.

Lawrence White, profesor ekonomije na New York University, objašnjava da i institucionalni ulagači, dakle penzioni fondovi ili sindikati koji su investirali svoj novac, pokušavaju na sve strane sudskim putem od banaka da dobiju odštetu. I protiv Deutsche Bank se vodi istraga u čitavom nizu gradova i saveznih država SAD-a. Ali profesor upozorava:

- Ovi postupci traju beskonačno dugo. Čak i kad ne bi dolazili novi slučajevi, još uvek se ne bi okončao postupak i u procesima starima dve, tri godine.

"Pas čuvar" Wall Streeta već reži

Pored ovih sudskih tužbi, najveću nemačku finansijsku kuću je pod lupu stavio i američki ured za nadzor finansijskog poslovanja SEC jer postoji opravdana sumnja da je Deutsche Bank, kao i neke druge bamle, svesno formirala pakete obveznica od bezvrednih hipoteka i prodavao ih investitorima koji nisu ništa o tome znali. Zbog sličnog posla je investiciona kuća Goldman Sachs pre dve godine već morala da platiti 550 miliona dolara odštete. Goldman Sachs je "kreirao" takav paket bezvrednog sadržaja i nazvao ga Abacus.

 Profesor White ukazuje da je to bilo i gore od prevare:

- Ono što investitori nisu znali jeste da je neko treći, hedge-fond menadžer John Pauluson, učestvovao u odabiru tih bezvrednih kredita kako bi se on i njegov fond na burzi kladili protiv Abacusa.

Ali i Deutsche Banka je imala svoj Abacus. Njen, gotovo identičan finansijski proizvod se zvao Start i lako bi se moglo dogoditi da i Deutsche Bank zadesi slična sudbina kao i Goldman Sachs. Yves Smith, finansijska savetnica kod Aurora Advisors u New Yorku i autor bloga "naked capitalism", zapravo se čudi zašto se SEC još čak nije zvanično izjasnio o poslovanju nemačke banke. Ona ne može da veruje da nema dokaza da u Deutsche Bank nisu znali kakvo smeće zaista prodaju.

"Ako su uhvatili Goldman Sachs, uhvatiće i Deutsche Bank"

Neverica je utoliko veća što se zna da je za nemačku kuću na investicionim poslovima radio Greg Lippman, u međuvremenu na loš glas izašao kao najveći brbljavac na Wall Streetu. Gotovo je nemoguće da negde nije ostavljen dokaz da su u banci znali da varaju ulagače.

- Ako su uhvatili Goldman Sachs, onda će uhvatiti i Deutsche Bank - ako to doista žele -  uverena je Yves Smith. Ona smatra glupošću i sva pisanja nemačke štampe da je Deutsche Bank bio veštiji u čitavom poslovanju i uverena je da je jedini razlog što se ne vodi postupak protiv Deutsche Banka - Robert Khuzami.

 Upravo on, naime, vodi istražni postupak američke institucije za nadzor poslovanja, a vodio je i pravni sektor Deutsche Banka u ključnom razdoblju, od 2004. do 2009.

- Da nije tako Deutsche Bank bi verojatno bila prva strana banka koja bi bila na redu za kaznu - uverena je Smith.

S druge strane, čak ni iznos od pola milijarde dolara Deutsche Bank neće baciti na kolena, kao što nije uništio ni Goldman Sachs. Obično ne dolazi do većih kazni u sporovima sa SEC-om - ne zato što ova institucija to ne želi, nego zato jer ona nema ni vremena niti sposobnosti da vodi takve gigantske slučajeve.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana