Tekst objavljen: 31.03.2024 16:00        


Svi građani koji su 2023. prihodovali više od 4.269.564 dinara treba da, najkasnije do 15. maja 2024, provere na portalu ePorezi iskazane podatke u unapred popunjenoj poreskoj prijavi, te podnesu prijavu za godišnji porez na dohodak, objavila je Poreska uprava. To je ujedno i krajnji rok za plaćanje razrezanog poreza

Ko je zaradio više od 4,27 miliona dinara mora da prijavi porez


Kada provere podatke u poreskoj prijavi koju su poreznici unapred popunili, građani treba da samostalno koriguju iznos, ako nisu saglasni sa iskazanim podacima, pa da tako korigovanu prijavu, prema uputstvu Poreske uprave, podnesu prihvatanjem opcije „Potpiši i podnesi“.

Godišnji porez na dohodak građana obračunava se i plaća po sistemu samooporezivanja, podsetila je Poreska uprava.

„Poreska uprava će 1. aprila 2024. godine, na osnovu raspoloživih podataka iz službenih evidencija o prihodima građana ostvarenih u prethodnoj godini, unapred popuniti poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2023. godinu i postaviti je kao radnu verziju prijave na portal ePorezi“, saopštila je Poreska uprava.

U situaciji u kojoj se poreski obveznici slažu sa podacima iskazanim u njihovoj unapred popunjenoj poreskoj prijavi – „ne vrše nikakve ispravke i dopune, takođe su dužni da na istom portalu prijavu podnesu odabirom opcije ‘Potpiši i podnesi'“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Ukoliko poreski obveznik do 15. maja 2024. godine ne podnese poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana, Poreska uprava će protiv poreskog obveznika nadležnom prekršajnom sudu podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prekršaja iz člana 180. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji“, navodi se u saopštenju.

Rok za plaćanje obračunatog poreza je upravo dan isteka roka za podnošenje poreske prijave – 15. maj 2024. godine.

Podsetimo, Zakonom o porezu na dohodak građana predviđeno je upravo da se „porezi koje u skladu sa ovim zakonom obveznik utvrđuje samooporezivanjem plaćaju najkasnije do isteka roka za podnošenje poreske prijave“.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porezi plaćanje poreza ePorezi 15. maj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana