Ruska Sberbanka preuzela Volksbank international

Objavljeno: 01.03.2012


Vesti izvor: Kamatica

Ruska Sberbank zaključila je proces preuzimanja stopostotnog kapitala u grupi Volksbank International AG (VBI) , koja je vlasnik Volksbanaka na teritoriji jugoistočne Evrope, među kojima su podružnice u Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, BiH, Mađarskoj i Sloveniji.

Proces koji je počeo 8. septembra 2011 godine potpisan je sa akcionarima “VBI – Österreichische Volksbanken – AG” (“VBAG”), “BPCE S.A.” (“BPCE”), “DZ BANK AG” (“DZ BANK”) i “VGZ BANK AG” (“WGZ BANK”), pri čemu ova transakcija ne obuhvata VB Rumuniju, ćerku banku VBI grupacije u Rumuniji.

- Ova transakcija predstavlja vrlo važan korak u sprovođenju međunarodne strategije Sberbanke i na našem putu ka izgradnji jedne istinski globalne finansijske korporacije. Zahvaljujući svom kapitalu i pristupu izvorima finansiranja, Sberbanka ima jedinstvenu mogućnost za dalji rast na tržištima zemalja Centralne i Istočne Evrope. Ubeđeni smo da će Sberbanka na temelju iskustva “VBI” grupacije izgraditi čvrstu platformu za dalji rast - rekao je izvršni direktor “Sberbanke” Herman Gref.

Izvršni direktor “VBI” grupacije Fridhelm Bošert izrazio je zadovoljstvo zbog okončanja transakcije

- Veoma mi je drago da nakon više od 20 godina poslovanja u regionu CIE možemo da otvorimo novo poglavlje u našoj priči kontinuiranog uspeha zahvaljujući podršci “Sberbanke”, našeg novog snažnog vlasnika.

U periodu između potpisivanja ugovora i okončanja postupka, akcionari koji su prodali svoje akcije su dali značajan doprinos povećanju kapitala “VBI” grupacije kako bi se ublažili gubici zabeleženi u trećem kvartalu 2011. godine, a pristali su i na smanjenje dogovorene cene od 585 miliona evra za 80 miliona evra. Konačna cena time iznosi 505 miliona evra.

U okviru okončanja procesa preuzimanja, “Sberbanka” je takođe od “VBAG”, “DZ BANK”, “WGZ BANK” i “BPCE” preuzela dugoročno refinansiranje akcionara u iznosu od oko 2,1 milijardi evra, dok je “VBAG”, ili grupa banaka predvođena “VBAG”-om, odobrila Sberbanci finansiranje na rok od pet godina u iznosu od 500 miliona evra.

Ova bitna transakcija predstavlja prvu značajnu akvizicij u “Sberbanke” van granica Zajednica nezavisnih država, kao i poslednji korak u procesu transformacije iz velike ruske finansijske institucije u jednu od vodećih međunarodnih bankarskih grupacija.

VBI bez banke “VB Rumuniji” ima ukupno 295 poslovnica i više od 600.000 klijenata. Ćerke banke “VBI” grupacije spadaju među vodećih deset banaka (po ukupnoj aktivi) u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj i Slovačkoj, odnosno među prvih petnaest u Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji. Grupacija je takođe prisutna i u Ukrajini, te ima dozvolu za rad u Austriji.

VBI banka deo je Volksbank AG.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana