Kako se gomilao dug Grčke? Kriv je Goldman Sachs?

Objavljeno: 07.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Bloomberg, Business

Grčko zaduženje u jednoj od najvećih američkih banaka, Goldman Sachsu, bila je skupa greška od samog početka koja je postupno vodila eskalaciji dužnike krize, piše Bloomberg. Serija tajnih zajmova grčkoj vladi bila je samo uvod u kasnije mahjinacije u skrivanju pravog iznosa grčkog javnog duga kako bi se zavarale bonitetne agencije.

Sve je počelo 2001. godine kada je Grčka banci već bila dužna oko 600 miliona evra, na što je uzela dodatan zajam od 2,8 milijardi evra, kazao je Spyros Papanicolaou koji je preuzeo upravljanje grčkim dugom početkom 2005. godine. Već do te godine grčki dug Goldmanu popeo se do 5,1 milijarde dolara.

Papanicolaou i njegov prethodnik Christoforos Sardelis prvi put si izneli detalje akcije maskiranja grčkog duga kako bi izgledalo da ispunjava standarde Evropske unije. Pritom, navodi dvojac, Grčka nije imala pojma što kupuje.

 - Dogovor s Golman Sachsom je erotska priča o dva grešnika - navodi Sardelis, koji je nadzirao grčki javni dug od 1999. do 2004. godine.

Primer skrojenih transakcija najbolje pokazuje opasnost kojoj se izlažu klijenti koji se upuštaju u kompleksne trgovine koje se vode bez obzira na stanje na tržištu i čije prinosi, kamate i ročnost nisu poznati.

- Grčka je tipičan primjer klijenta za kojeg se nitko nije brinuo i koji je neslavno propao - kazao je Satyajit Das, autor knjige "Extreme Money". Samo na grčkom dugu Goldman je 2001. godine zaradio 600 miliona evra ili 12 odsto godišnje zarade. Velikim uspesima u kupovine dugova te godine hvalio se i Lloyd Blankfein, izvršni direktor te banke, čije su sheme bile nezamislivo kompleksne.

Naime, banka je zamenila starije grčke obveznice u dolarima i jenima za nove evro obveznice. Posao je proknjižen po istorijsko niskim kursevima kako bi se činilo da je ukupan dug smanjen, rekao je Sardelis. Osim toga, primenjene su rate za zamenu koje nisu bile ni bliske tržišnim pa je sve govorilo da je ukupan nominalni dug smanjen.

Kada je u grčkoj eskalirala dužnička kriza, cena zamene i reprograma obveznica na tržištu skočila je na 15 milijardi evra, što je nekoliko puta viši iznos od iznosa dugovanja, a to je itekako odgovaralo poveriocu. Međutim, do danas nko iz Goldmana nije zvanično komentarisao profitabilnost tih transakcija.

Fiona Laffan, portparol Goldmana u Londonu, kazala je samo da su ugovori izvršeni u skladu sa standardima koje zahteva evropska statistička agencija Eurostat.

 - Grčka je izvršila zamene duga kako bi smanjila odnos ukupnog duga prema BDP-u, što je Ugovor iz Maastrichta zahtevao od svih članica. Te zamene bile su samo jedna od tehnika kojom su se evropske zemlje poslužile da ispune maastrichtski kriterijum - rekla je za Bloomberg Laffan.

Valutne zamene tako su omogućile Goldmanu da istorijski niskim kursevima preko noći "sakrije" dva odsto grčkog duga. Od 2001. do 2005. godine, kada su počeli da rastu prinosi na grčke obveznice, dug Goldmanu se udvostručio.

Zbog dužničke krize Grčka je prošle sedmice od Evropske unije dobila drugi paket spasa vredan 130 milijardi evra. Ukupan dug te zemlje premašuje 160 posto bruto domaćeg proizvoda i iznosi 305 milijardi dolara.



 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana