Tekst objavljen: 25.03.2013 12:50        


Ambasadori zemalja Evropske unije čiji su proizvođači na srpskom tržištu oštećeni zbog odluke da se omogući kupovina Fijatovih automobila po sniženoj ceni sa subvencionisanom kamatnom stopom, tražiće od Vlade Srbije odgovor zbog čega je došlo do diskriminacije velikog broja učesnika na tržištu.

Ambasadori se bune, država (ne) favorizuje Fijat

Francuski ambasador će danas po podne, kada se bude obraćao na sajmu, prvi tražiti odgovor na pitanje zbog čega Srbija favorizuje samo jednog proizvođača automobila.

Ministarstvo finansija i privrede Srbije i kompanija Fijat automobili Srbija potpisali su u petak protokol kojim je u Srbiji predviđena prodaja automobila "fijat 500L" koji će biti jeftiniji 3.000 evratako da će mu cena biti 10.900 evra. Kako je tada objasnio Dinkić, država će subvencionisati nižu cenu Fijatovih automobila u Srbiji. Dinkić je procenio da će ove i naredne godine po nižim cenama biti prodato 5.000 automobila "fijat 500L nacionale".
- Ostali veliki igrači iz automobilske industrije su se takođe obratili svojim amabasadama u Beogradu koje će sigurno reagovati - kaže Miloš Petrović koji se nalazi na čelu Srpske asocijacije uvoznih vozila.

On dodaje da je ovo udruženje već angažovalo advokatski tim koji će tražiti zaštitu svih uvoznika automobila u Srbiju pred domaćim sudovima.

- Hoćemo da vidimo šta je sve tačno definisano tim dokumentom. Suština našeg negovodovanja je da država ne sme da pomaže samo jednog proizvođača. Mislim da se ova priča neće završiti tek tako jer su ovde ugroženi svi veliki svetski proizvođači automobila - kaže Petrović.

Sa druge strane, ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić kaže da će kupovinu modela "fijat 500L" po nižoj ceni finansirati italijanski Fijat, a ne država Srbija, tako što će državne podsticaje za otvaranje novih radnih mesta preusmeriti na sniženje cene automobila.

- To sve piše i u sporazumu koji smo potpisali, a koji je vlada odobrila na poslednjoj sednici - rekao je Dinkić i dodao da primedbe uvoznika da su diskriminisani ne stoje, jer u ovom slučaju država samo subveniconiše otvaranje novih radnih mesta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fijat fijat automobili srbija srpski fijat srpski fića Fiat 500l fabrika automobila subvencije Mlađan Dinkić kupovina automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana