Tekst objavljen: 06.06.2013 16:05        


Narodna banka Srbije uputila je prošle nedelje bankama dve preporuke čijom primenom bi trebalo da se olakša izmirivanje obaveza po kreditima indeksiranim u švajcarskim francima.

APOS: NBS treba da zaštiti sve korisnike kredita

Komplikovana matematika - rešenje u vidu preporuke


Njima bi trebalo da se urede odnosi sa korisnicima kredita kojima su naplaćena sredstva po osnovu povećanja kamate na osnovu nepredvidivih elemenata ( npr. promena kamatne stope u skladu sa poslovnom politikom banke, opštim uslovima poslovanja ili promenjenim tržišnim uslovima).

Asocijacija potrošača Srbije ovim povodom je saopštila da "korisnici kredita, ukoliko im banka ponudi izmenu ugovora (jer je, naravno, preporuka ne obavezuje) treba dobro da razmotre korist koju im ovakvo 'olakšanje' donosi".

- Od korisnika kredita neopravdano su naplaćena značajna sredstva a predložena rešenja samo delimično rešavaju njihovo obeštećenje - dodaje se u saopštenju i navodi da "umesto neobavezujućih preporuka, NBS sa bankama i drugim nadležnim institucijama treba da utvrde jedinstven, obavezujući način obešećenja za više naplaćena sredstva po osnovu zaključenih ugovora sa ništavom odredbom".

- To bi važilo za sve korisnike, pa i one koji su takve kredite već otplatili. Ukoliko ovo ne bude dalo rezultate, pa se rešavanje nastavi kroz pojedinačne sudske sporove, sve će biti teže i skuplje ali potrošači nikako ne treba da odustanu od ostvarenja svog prava na obeštećenje a organizacije potrošača da im u tome pruže podršku - zaključuju u APOS-u.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
APOS potrošači klijent banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke krediti u švajcarcima kašnjenje u otplati otplata kredita nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana