Tekst objavljen: 26.11.2012 7:47        


Odavno se Ujedinjeni Arapski Emirati nisu tako često pominjali kao proteklih nedelja, od kada je Vlada saopštila da su spremni da stotine miliona evra ulože u srpsku poljoprivredu i sisteme za navodnjavanje.

Arapi došli po srpsku zemlju, država im nudi PKB

Od prve ideje, da im se po povoljnim uslovima, bez tendera, u zakup da 25 hiljada hektara, brzo se odustalo. Sada se pregovara o suvlasništvu u nekom od 10 poljoprivrednih kombinata. Iz Vlade najavljuju da bi u ruke Arapa prvi mogao da pređe deo PKB-a.

Iako se pre dve nedelje govorilo da Beograd nije za prodaju PKB-a, sada kažu tačno je da je grad spreman da proda deo tog kombinata - gazdinstvo "7. juli" na surčinskoj strani Save od čijih je pet hiljada hektara nešto više od polovine u vlasništvu republike.
U ministarstvu finansija kažu da su često suočeni s nerazumevanjem onoga što žele da urade.

- Mnoga gazdinstva, pa i PKB nalaze se u restrukturiranju to znači jedan specijalni povlašćeni status, to znači da vi radite možda dobro ali ne plaćate nikakve obaveze - ističe državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić.

Međutim, sindikati kažu da od marta PKB na vreme plaća sve obaveze državi, da dve hiljade radnika u proseku zarađuje 46 hiljada dinara, i da je 15 miliona evra uloženo u proizvodnju, mehanizaciju i objekte

- PKB duguje samo državi poreze i doprinose 1,8 milijardi, a pripisano mu je dve milijarde kamata, što niko neće da kaže, može danas da vrati sve dugove prodajom 20 hektara građevinskog zemljišta pored zrenjaninskog puta - naglašava Milisav Đorđević iz Samostalnog sindikata PKB-a.

Gradske vlasti kažu da PKB, od kada ga je preuzeo Beograd, posluje pozitivno i da ove godine očekuju dobit od 12 miliona evra. Procena grada je da će zarada 2015. godine dostići 40 miliona evra i da bi tada trebalo tražiti strateškog partnera.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
strane investicije investicije ujedinjeni arapski emirati emirati UAE PKB zemljište zemljoradnja poljoprivreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana