Tekst objavljen: 12.03.2013 10:50        


Para za penzije ima i sutuacija u budžetu nikada nije bila stabilnija obzirom da smo u januaru imali suficit na konsolidovanom računu budžeta, i da smo poslednjih nekoliko meseci obezbedili likvidonst sve do jeseni - kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Dinkić: Fiskalni savet greši, nikad stabilnije (European Peoples Party/ CC-BY-SA 3.0/ Wikimedia Commons)

On dodaje da "nemamo nikavih problema da redovno isplaćujemo sve potrebe, i penzije i plate u javnom sektoru, sve što je u nadležnosti države".

- Upozorenje Fiskalnog saveta da bi budžetski deficit mogao da dostigne 4,5 umesto 3,6 posto BDP-a, neozbiljna je i neprecizna projekcija - rekao je Dinkić.

Dinkić kaže da "oni nisu uzeli u obzir podatke za celu državu, već su gledali samo Republiku, a u januaru je Republika imala deficit od sedam milijardi, ali smo na drugim računima imali višak od 11 milijardi, pa je ukupan višak bio 3,8 milijardi dinara. Prvi put nismo imali deficit nego suficit u budžetu".

On objašnjava da je se prevremenim vraćanjem 430 miliona dolara ranijeg duga smanjuju tekući troškovi na ime otplate kamata.

- Ideja je s obzirom da s jedne strane imamo dovoljno sredstava da finansiramo plate, penzije, potrebe države i budžetski deficit da prevremeno otplatimo skupe kredite, jer sada možemo da nađemo jeftiniji novac - kaže ministar Dinkić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Fiskalni savet budžetski deficit budžet ekonomija Srbija Mlađan Dinkić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana