Tekst objavljen: 25.10.2012 10:24        


Ministar finansija Mlađan Dinkić pozvao je pokrajinsku vladu da preispita nameru da dokapitalizuje Razvojnu banku Vojvodine sa novih 150 miliona evra. On je ocenio da je suludo to činiti sa bankom koja ima 75 odsto nenaplativih kredita

Dinkić: Krah RBV platiće građani Srbije

Dinkić je kazao da je Ministarstvo finansija dalo preporuku pokrajinskim vlastima da sve depozite u Razvojnoj banci Vojvodine, osigurane u vrednosti od 140 miliona evra i neosigurane vredne 100 miliona evra, prebace na neku od banaka koja bi preuzela depozite.

Postoje četiri domaće i strane banke koje su zainteresovane za to, rekao je Dinkić.

- Ponudili smo pokrajinskoj vladi da za ove neosigurane depozite intervenišemo sa izdavanjem dodatnih obveznica od 100 miliona evra, država pola i pokrajina pola, iako su kolege iz Vojvodine vlasnici 80 odsto banke, a država 20 odsto - naveo je Dinkić.

Stav pokrajinske vlade je, prema Dinkiću, da taj predlog ne bude prihvaćen već da se Razvojna banka Vojvodine dokapitalizuje sa dodatnih 150 miliona evra koje bi kompletno platili građani Vojvodine.



To je, po njemu, ekonomski neopravdano, jer je ta banka već nekoliko puta dokapitalizovana sa ukupno 150 miliona evra.

Šefica poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov je na to rekla da Vojvodina ima nadležnosti da iz svog budžeta dokapitalizuje banke ukoliko misli da je to najbolje rešenje, a da Dinkić pokušava da prisvoji nadležnosti koje nema.

- Cenim vašu brigu za građane Vojvodine, ali bi bilo bolje da se Vojvodini ne zakida na primeni Zakona o budžetskom sistemu, kao i da se šeicima ne poklanja 25.000 hektara zemlje u Vojvodini - rekla je Jerkov.

Ministar je odgovorio da ima pravo kao ministar finansija da govori o tome i da će štetu ukoliko propadne Razvojna banka Vojvodine platiti svi građani Srbije, a ne samo pokrajine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Razvojna banka Vojvodine RBV banke Mlađan Dinkić agrobanka afera agrobanka nova agrobanka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana