Tekst objavljen: 02.07.2013 12:48        


Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da država neće garantovati za uloge u bankama veće od 50.000 evra. On je naveo da bi u slučaju kolapsa neke banke u Srbiji, država odmah pokrila uloge do 50.000 evra, dok bi se ostali namirili iz stečajne mase.

Dinkić: Ne garantujemo nikom ništa iznad 50.000 € (Medija centar Beograd)

- Država mora da garantuje za one koji su slabog imovinskog stanja, a oni koji imaju preko 50.000 evra, neka uključe glavu i neka se rukovode sigurnošću. Što niža kamatna stopa, to sigurnija banka - kazao je ministar.

Dinkić je ocenio da se od kamate niko nije obogatio i podsetio na slučajeve banaka Dafiment i Jugoskandik.

On je podsetio da su posle propasti američke banke Liman braders 2008. godine sve zemlje počele ozdravljenje bankarskog sektora i za to dale milijarde dolara.

- Tako je i Srbija spasla sve depozite Razvojne banke Vojvodine i Nove agrobanke - rekao je ministar i dodao da je Evropa sada promenila pravila, tako da to radi i Srbija.

Dinkić je kazao i da će država zadržati većinski udeo u Komercijalnoj banci, a da će se o promeni vlasništva u Čačanskoj banci razmišljati samo ako se pojavi odgovarajući strateški partner.

- Dunav osiguranje posluje sve gore i nema dileme da tu nešto mora da se uradi - kazao je Dinkić i dodao da se pregovara sa Međunarodnom finansijskom koropracijom o tome da sa do 20 odsto udela postane manjinski vlasnik te osiguravajuće kuće.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    bankar 02.07.2013 13:02

    auh, bre, čoveče. ćuti bolje, molim te!

    imaš li ti neki problem sa bankama pa hoćeš da sve uništiš?!

    samo dižeš paniku, ništa drugo ne znaš. pa naravno da nema garancije, ništa to nije novo. al' numeš da ćutiš, pa to ti je.

  2. User image
    Saša73 02.07.2013 17:57

    Čitao sam dva puta izjavu gospodina-eksperta koji sa ničim zaslužene ministarske pozicije pokazuje nepoštovanje prema štedišama u našim bankama. Zar u ovoj zemlji ne postoji Narodna banka koja je u obavezi da kontroliše sve banke koje posluju u Srbiji? Bez obzira što je trenutno na čelu Narodne banke, guvernerka sumnjivh sposobnosti za takvo mesto, Dinkić je dužan da se ponaša kao neko ko ovom narodu garantuje sigurnost štednje u bankama, bez obzira na visinu uloga i imovno stanje deponenta. Ako postoje razlozi za zabrinutost, neka ih argumentuje. Ovako ispada da će građani Srbije sami biti krivi ako propadne banka u kojoj su oročili novac. Zar nije sramota da tako govori jedan ministar finansija koji sebe naziva ekspertom? Zar poverenje u banke nije osnov ekonomskog napretka svake zemlje? I na kraju, ako ovaj "ekspert" preživi najavljenu rekonstrukciju vlade, treba dobro razmisliti vredi li verovati u bankarski sistem Srbije i institucionalnu zaštitu od pljačke štediša , ili se vratiti staroj dobroj "slamarici".

  3. User image
    Nenad23 03.07.2013 7:42

    Stimulativno! Svako ko ima preko 50k I premislja she started CE, iznece IH ih sada zemlje negde gde nema Dinkica... Neka se stavi unajbolji kontekst ali ova izjava tesko moze dobronamerno da se tumaci jer ispada da je neko "kriv" ako je uspeo toliko da skupi. Poruka je cudna: Sada kada imas tol'ko para sam se cuvaj! Drzavi Srbiji takvi ne trebaju!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke banka štednja štediše kamate kamata Srbija država Mlađan Dinkić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana