Tekst objavljen: 01.03.2013 14:50        


Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da će za mesec dana biti pokrenuta proizvodnja u Železari Smederevo aktiviranjem jedne visoke peći, kada će se svih 5.200 radnika biti vraćeno na posao i zaposleno još 250 novih.

Dinkić pali visoku peć u Železari i vraća radnike

Novac za Železaru - novac koji je bio predviđen za plate preusmeriće država u proizvodnju kako bi radnici sami zaradili svoje plate. Dinkić je dodao da je ponuđeno sindikatima da radnici dobijaju 80 odsto zarade.

Železara Smederevo je od januara 2012. u vlasništvu države Srbije jer je dotadašnji vlasnik, američki Ju Es stil, odlučio da je proda za jedan dolar jer je fabrika imala gubitke. U Železari je, inače, 10. jula prošle godine obustavljena proizvodnja.
Dinkić je kazao da kada železara ne radi to košta 140 miliona dolara, a da je potrebno 165 miliona dolara da se pokrene.

Prema saznanjima Blica, država bi trebalo da bude garant kredita kojim bi se pokrenula proizvodnja galvanizovanog i pocinkovanog lima koji bi koristila Fijatova fabrika u Kragujevcu.

Uvođenje nove proizvodne linija koštalo bi između 120 i 140 miliona evra, a ulaganje bi se realizovalo u više meseci.

Železara trenutno proizvodi samo crni lim, koji je najmanje tražen i najnižeg kvaliteta, dok bi sa novom linijom za proizvodnju galvanizovanog i pocinkovanog lima ta kompanija imala šta da ponudi automobilskoj industriji.

Dinkić je rekao i da neće biti produžen tender za traženje strateškog partnera Železare, koji danas ističe. Na tenderu za izbor strateškog partnera jedini se javio ruski Uralvagonzavod, koji je pre nekoliko dana najavio je da će u martu doneti konačnu odluku o preuzimanju srpske železare.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mlađan Dinkić kompanija preduzeća industrija železara smederevo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana