Tekst objavljen: 24.04.2013 9:10        


Građani koji sumnjaju u dobrobiti koje će imati od ulaska u EU još su skeptičniji kada im se boljitak obećava već nakon samog dobijanja datuma za početak pregovora za pridruživanje EU.

Famozni "Datum" snižava bankarske kamate

Korist od dobijanja datuma, međutim, mogli bi da imaju svi koji otplaćuju kredit, jer bi, kažu bankari, kamate mogle da budu niže.

Stručnjaci objašnjavaju da postoji šansa da se prvo snize kamate na državne kredite, a kada naša država bude izdvajala manje novca za otplatu tih kamata, ostaće više novca u budžetu, pa bi i zaduživanja građana mogla biti jeftinija. Ono što bi moglo da ohrabri skeptične građane Srbije jeste činjenica da su sličan scenario sa visokim kamatnim stopama imale i druge zemlje.
Bankari objašnjavaju da svaka investicija sa sobom nosi rizik, a što je jedna zemlja bliža EU, to je ona manje rizična za potencijalne ulagače.

Rešenjem kosovskog problema i dobijanjem datuma biće eliminisani najveći rizici.

Zbog svega toga postaćemo atraktivnija i sigurnija destinacija i za investitore.

Ta sigurnost, objašnjavaju bankari, preliva se i na kredite, pa je moguće očekivati da i kamatne stope budu niže jer su niže i u EU.

Sa ovom tezom se u teoriji slažu i ekonomisti. - To je neki konkretan efekat koji je vrlo verovatan. Zemlje koje su integrisane u EU imaju manje kamatne stope nego mi, čak i one koje imaju dugovanja na nivou naših. Pošto mi nemamo dužnički problem kao Kipar i Grčka, sa početkom pregovora počeće nešto drugačije da gledaju na nas, ali to nije nešto što će se desiti odmah - priča ekonomista Goran Nikolić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke banka krediti Srbija EU evropska unija kamate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana