Tekst objavljen: 12.03.2013 7:24        


Evropska komisija (EK) zapretila je minulog vikenda bankarima Hipo grupe i državi Austriji, vlasniku ove prinudno podržavljene institucije, da će naložiti njeno zatvaranje – ukoliko nadležni organi u Beču ne podnesu Briselu u najkraćem roku, plan za restruktuiranje prezaduženog bankarske grupacije.

Hipo banke Balkana pred (ras)prodajom

Uspešno restruktuiranje Hipo grupe i njeno „ozdravljenje“ podrazumeva, prema definiciji iz Brisela, hitnu prodaju osam Hipo banaka u jugoistočnoj Evropi, dakle na Balkanu, a po principu pošto-poto.

Iako se u saopštenju EK ne pominje se ime Hipo grupe, evropski komesar za konkurentnost Hoakin Almunja je rekao da "samo jedna austrijska banka utiče na glavobolju čuvara konkurentnosti u EU, a to je – sedma po veličini bankarska kuća te zemlje".

Almunja je istakao da je ova bankarska institucija već punih pet godina, od 2008. na ovamo, na „jaslama“ države. Zarad njenog opstanka, Beč je odobrio subvencije od 1,5 milijardi evra, a uplata daljih 700 miliona evra pomoći neposredno predstoji – iz budžetskih sredstava Republike Austrije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropska unija EU Austrija banka banke Hypo Alpe-Adria-Bank Hypo Alpe-Adria banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana