Tekst objavljen: 25.02.2013 7:46        


Britanska loukost avio-kompanija „Izidžet“ podnela je zahtev da joj se odobri let na relaciji Beograd-Milano i ove nedelje bi trebalo da dobije odgovor iz Ministarstva saobraćaja. Na sajtu „Izidžeta“ je već sada moguće rezervisati let, iako je pitanje da li će dobiti dozvolu, budući da „Jat“ već leti na toj relaciji.

Interes Jata sprečava Izidžet da leti za Milano?

Aviokarte za let Beograd-Milano “Jatom” skuplje su nego što bi to bio slučaj sa “Izidžetom”, pa bi ova kompanija bila direktna konkurencija domaćoj kompaniji.

Katarina Andrić Milosavljević, iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva kaže da je zahtev Izidžeta poslat Ministarstvu saobraćaja na saglasnost, dodajući da u Srbiji trenutno posluju dve niskotarifne kompanije i to Flaj Dubai (Fly Dubai) i Vizer (Wizzair). Flaj Dubai leti na direktnoj liniji Beograd – Dubai, a iz Dubaija postoje čak 52 direktna leta za Bliski Istok, severnu Afriku, indijski potkontinent, Aziju i obod Evrope. Vizer leti iz Beograda za Ajndhoven, Bazel, Brisel, Geteborg, Dortmund, Krf, London, Malme, Minhen, Oslo, Pariz, Rim, Rodos, Stokholm
- “Izidžet” će najverovatnije ove nedelje dobiti odgovor, ali odluka još nije doneta. Lou kost kompanije, koje podnesu zahtev, uglavnom dobiju dozvolu ukoliko postoje mogućnosti. Međutim, na traženoj relaciji “Jat” već leti, a mi ne želimo da ugrozimo interes zemlje i “Jata” - kaže Milutin Popović, pomoćnik ministra saobraćaja.

Vlada Srbije razmatra ideju da sa starim “Jatovim” avionima i državnim avio-prevoznikom “Aviogeneksom”, bude formirana lou-kost kompanija, koja bi letela sa aerodroma “Batajnica”.

Petar Vojinović, novinar i bloger smatra da je država poklekla pred pritiscima zaposlenih da se “Jatu” zadrži monopolistički status, dodajući da “Izidžet” teško može da ugrozi “Jat” jer bi leteo na jednoj liniji.

- Oni smatraju da je sporazum o otvorenom nebu, ratifikivan 2009. godine, išao na štetu “Jata”, što ne znači i na štetu putnika koji su leteli po nižim cenama od “Jatovih”. Pitanje je koliko će drastična biti nova stategija monopolističkog očuvanja “Jata” i da li će zaustaviti započetu liberalizaciju vazdušnog saobraćaja. Ideja o državnoj lou-kost kompaniji je pogrešna i neodrživa - smatra Vojinović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana