Tekst objavljen: 24.01.2013 13:03        


Vlada Srbije bi početkom februara trebalo da razmatra kratkoročne mere za oporavak nacionalnog avio-prevoznika. Radna grupa ovih dana privodi kraju predlog kako kratkoročnih mera, tako i dugoročne strategije koja bi trebalo da konačno reši pitanje sudbine ove kompanije.

Jat ervejz postaje lou-kost aviokompanija?

- Mere koje će radna grupa uskoro ponuditi Vladi odnose se na to - treba li Jat i dalje da bude nacionalni avio-prevoznik ili lou-kost kompanija - tvrdi izvor Blica koji radi na izradi navedenog dokumenta.

- Takođe, jasnije će se odrediti i u odnosu na to šta je zapravo ono što realno ova kompanija profitabilno može da radi; da li je isplativo razmišljati i dalje o interkontinentalnim letovima ili će se orijentisati na tržište u okruženju - dodaje.

Naravno, kratkoročno, Vlada se mora opredeliti i prema rokovima u kojima će Jat ervejz napustiti višak zaposlenih. Prema nezvaničnim procenama, avio-kompanija ne bi trebalo da ima više od 600 zaposlenih. Trenutno ih, da podsetimo, ima oko 1.300.

- U okviru kratkoročnih mera Radna grupa predložiće i hitnu nabavku određenog broja aviona na lizing. Tip aviona koji će biti iznajmljeni zavisiće, naravno, od opredeljenja Vlade da li će Jat leteti ka svim dosadašnjim relacijama ili će se opredeliti za one rentabilne - tvrdi izvor Blica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Jat jat airways aviokompanije aviosaobraćaj vazdušni saobraćaj državne kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana