Tekst objavljen: 17.03.2013 13:15        


Hektar obradivog zemljišta na padinama Fruške gore, u selu Jazak, dostigao je cenu od 15.000 do 20.000 evra, dok je u ravničarskom delu, "donjem Sremu", Kuzminu, Martincima, Kukujevcima, Laćarku, već oko deset hiljada evra.

Kao zlato: Hektar zemlje u Sremu - 20.000 evra

Cena zemlje skače kao da krije zlato. Do sada se u ravničarskom delu hektar mogao kupiti za pet hiljada evra, takva cena je bila i u Fruškogorju, a sada je u ravnici duplirana, a u brdovito-voćarskom delu skočila je 2,5 puta. To je dobro, međutim, vlasnici zemlje zaustavljaju prodaju, čekaju još veće cene - kaže Duško Tadić, direktor Zemljoradničke zadruge u Kuzminu i predsednik Skupštine Zadružnog saveza Vojvodine.

Seljaci u Jasku su prestali da prodaju zemlju pomalo zbunjeni navalom kupaca. Kažu da će se i sami preorjentisati na voćarsku proizvodnju, jer je izgradnjom hladnjača stvoren uslov za prodaju i lagerovanje jabuka, koje, kako se planira iz Jaska idu trgovcima u Rusiju i u Afriku.

"Groznica” za hektrima pogodnim za voćarsku proizvodnju prenosi se na sremskomitrovački deo Fruškogorja, u Ležim, Grgurevce, Šuljam i Divoš.

Međutim, ovdašnje udruženje voćara „Fruška gora” poručuje već sada da niko neće velikim plantažerima prodati hektar ispod 20.000 evra, a traže i da se oko 600 hektara, državnog zemljišta, koje je nekad koristilo najveće voćarsko preduzeće „Pinki”, izda u zakup budućim voćarima, meštanima na 20 godina, kako bi mogli i sami da krenu u sadnju novih voćnjaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
srem poljoprivreda agrar zemljište Srbija vojvodina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana