Tekst objavljen: 15.01.2013 12:24        


Iz predugovora o prodaji 7 društvenih preduzeća i ustupanja prava na korišćenje zemlje Vojne ustanove Morović nije jasno kakav je državni i ekonomski interes Srbije da za 79,2 miliona evra proda 7.453 hektara poljoprivredne zemlje i da ustupi još3.664 hektara Novoj kompaniji.

Koliko košta Srbija? Prodaja zemlje Arapima

Prodajna vrednost zemljišta je bliska mesečnom iznosu koji se plaća za kamatu na javni dug. Pošto se radi o 0,1% ukupne teritorije Srbije bez KiM, to znači da javni dug može po istom principu da se finansira prodajom 1,2% teritorije u narednih 83 godine, a da javni dug ostane na istom nivou, dok se ne proda poslednje parče Srbije.

Puno se pitanja otvara u vezi sa ovom prodajom. Ali, sva pitanja i konstatacije ne menjaju suštinu sprovođenja politika u Srbiji. Magični procenat iznad 5% osvojen na izborima kvalifikuje genijalne ideje koje se zatim legalizuju kao državna politika kroz parlamentarnu većinu u parlamentu. Sad, da li su genijalne ili nešto drugo, zavisi od ugla posmatranja.
Dugovi ovih preduzeća biće „očišćeni“, to jest povećaće vrednost javnog duga. Javni dug Srbije će dodatno biti uvećan za vrednost ovog zemljišta u postupku restitucije, a prodajna cena u ovoj transakciji može postati reper svim potraživanjima u restituciji, pa će samo na ovoj površini sudsko potraživanje dostići 80 miliona evra, a na ukupnom potraživanju povraćaja vlasništva poljoprivrednog zemljišta i iznos veći od 8 milijardi evra (što je dva puta više od „fer“ odštete u procesu restitucije).

Ukoliko će proizvodnja biti plasirana u izvoz to znači da neće biti plaćen PDV, te od takvog izvoza, pa ni proizvodnje, nikakvu materijalnu korist neće imati ni budžet ni ekonomija Srbije u širem smislu.

Član 16. sam „zacrveneo“ a tiče se zaposlenih u ovim preduzećima:

„Нова компанија ће обавити разговоре са лицима која су тренутно запослена у Друштвима те ће на основу добијених резултата преузети само она која задовољавају задате критеријуме. Нова компанија ће уложити максималне напоре и вољу како би преузела што већи број квалификованих радника која су приликом закључења коначних уговора предвиђених овим предуговором запослена у Друштвима наведеним у ставу 1. овог предуговора.“



Ovaj član otvara nekoliko pitanja:

- Hoće li Arapi za novo zapošljavanje kako kriterijum postaviti izbor mlade ženske radne snage, od 18 do 25 godina, „bez tereta“ (dece)?

- Hoće li, u skladu sa profitabilnošću, niskom cenom izvoza, zaposliti radnike za 200-300 evra, mesečno u sezoni, i to iz Rumunije i Bugarske, ukoliko lokalni meštani nisu zainteresovani za tako niske nadnice?

- Ili će, recimo, zaposliti 1.000 Arapa iz Emirata po ceni od 3.000 evra mesečno, što daje 36 miliona evra godišnje, te će se knjižiti gubitak poslovanja zajedničkog preduzeća, uprkos izuzetno povoljnim cenama po kojima se izvozi?

- Ili će, recimo, uprkos niskoj ceni radne snage, poput transfernih cena kod izvoza kukuruza, preduzeće ostvarivati gubitke usled izvoza po znatno nižim cenama od svetskih ili od domaćih troškova proizvodnje?



Prodaja zemlje, teritorije, otvara dodatna pitanja:

- Da li bi PKB nakon završetka mosta Zemun-Borča mogao da za 8 hektara uz most da zaradi istih 80 miliona evra, ukoliko bi se promenila namena zemljišta u poslovno-stambenu. To znači da bi za 2 godine PKB mogao da zaradi ogroman novac kao javno preduzeće i da dođe do kapitala za investiranje u tehniku, i poljoprivredno-tehničke mere usmerene na rast proizvodnje. Na nivou celog PKB-a isto ponašanje donelo bi 2,3 milijarde evra, što je više od polovine „fer“ cene za restituciju. Isto tako, Nova kompanija može da krene u promenu namene zemljišta te da prodajom par hektara povrati novac od kupovine 7.453 hektara za 79,2 miliona evra;

- Ovom transakcijom se prodaje 0,096% ukupne površine Srbije bez Kosova i Metohije. Ukoliko pretpostavimo da je cela površina Srbije jednako vredna kao ovo poljoprivredno zemljište dolazimo do iznosa od 82.417.994.901 evra, što je pet puta više od trenutne vrednosti javnog duga. To znači da je dovoljno prodati petinu zemlje (dve trećine Vojvodine) kako bi se otplatio javni dug u celini. Udeo zemljišta koje se prodaje je 1,11% teritorije Beogradskog regiona, i 0,18% teritorije Vojvodine. Centralna Srbija još uvek nema sreću da je u ovakvim državničkim transakcijama.

- Ukoliko se prodaje teritorija Vojvodine i Beograda postavlja se pitanje po kojoj ceni se može prodati vlasništvo nad političkim stavom da nećemo priznati nezavisnost Kosova?

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

5 komentara

  1. User image
    djura 15.01.2013 13:09

    xaxa, isterali turke da doteramo arape. o, bice bune protiv dahija...

  2. User image
    mx 15.01.2013 13:11

    Pre svega,koliko znam,prodaja zemlje strancima je jos uvek protivzakonita?!Zasto niko ne govori o tome,ili se nesto skoro izmenulo?

  3. User image
    Vladimir 15.01.2013 13:51

    Odličan članak. Moje je lično mišljenje da je ovo još jedan biser Dinkićeve ekonomske politike. Koliko je taj čovek napravio grešaka pa to je strašno. Ali on je uvek iznad 5% a odlučuje o našim životima bar kao da je osvojio 55%.

  4. User image
    sovra 17.01.2013 22:52

    Evo i mog komentara, polu pismenog seljaka, na temu prodaja zemlje. Da vidimo šta mi tu dobijamo a šta gubimo, g ministar je izjavijo, nova mehanizacija, sistem za navodnjavanje, radna mesta! Novu savremenu mehanizaciju mi ne proizvodimo biče uvezena, mi od toga imamo NIŠTA, savremene sisteme za navodnjavanje mi ne proizvodimo, mi od tog imamo NIŠTA, radna mesta, jedan savrementraktor obrađuje po hiljadu hektara, isto i kombajn, koliko čemo radnika zaposliti, skoro NIŠTA, ma neče ni seme iz naših istituta sejati, opet NIŠTA, koliko zarađenog novca ostaje NIŠTA, i tako dalje NIŠTA. Novac bi seljaci obezbedili preko banaka, za otkup, mehanizaciju kupili kod nas veči deo, robu prodali kod nas, dobit ulagali kod nas, mi svi imali posao i mogučnost egzistencije, e sad MI RECITE MOLIM VAS KOJA KORIST OD TE PRODAJE, lako je prodati, ali teško kupiti

  5. User image
    JURCIC MIROSLAV 25.02.2013 2:34

    Zasto se zemlja ne da u zakup ?¨! na 50 godina ili manja a onda se cena zemlje naknadno Valorizuje i ponovo da u zakup za mnogo veci iznos.
    Ja ne verujem da Arapi i -Salafisti-koji su podrzavali sve moguce napade na Srbiju i njeno Pravoslavlje imaju neku narocitu ljubav da hrane hriscansku Evropu , njima je cilj da vec propale americke dolare koji nece vise vredeti
    ni pisljivog boba (mnogo su Stampali) nekome uvale !.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zemljište ujedinjeni arapski emirati emirati UAE agrar poljoprivreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana