Tekst objavljen: 23.10.2012 18:22        


Nakon najnovije najave da će nacionalna aviokompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etihad postati suvlasnik srpske nacionalne aviokompanije Jat, podsetimo se ko je sve u poslednjih pet godina viđen kao novi vlasnik ili partner ove kompanije i kako je svaki od pokušaja prodaje propadao.

Kome je sve Srbija (neuspešno) prodavala Jat?

Prvi tender za prodaju 51 posto kapitala srpske nacionalne avio-kompanije po ceni od 51 milion evra, raspisan je 2008. godine, ali dokumentaciju niko nije otkupio, iako se tada procenjivalo da kompanija vredi oko 400 miliona evra.

U međuvremenu, akumulirani gubici Jata narasli su na 205 miliona evra prošle godine, a gubitak iznad visine kapitala je 35 miliona evra. Dugovi se procenjuju na oko 300 miliona evra, avionska flota stara je u proseku više od dvadeset godina, dok uz sve to francuski Erbas najavljuje tužbu zbog ugovora koji nije ispoštovan, a potpisan je 1998. godine kojim je predviđena kupovina osam aviona te kompanije.
Sledeće godine pokušano je s konceptom strateškog partnerstva. Više od godinu dana pregovarano je sa Turkiš erlajnsom, koji na kraju, početkom prošle godine, objavljuje da nije zainteresovan za bilo kakvu saradnju sa srpskim nacionalnim avioprevoznikom.

Vlada zatim raspisuje tender za strateško partnerstvo na kojem jedini dokumentaciju otkupljuje suvlasnik letonskog Air Baltika, kompanija Baltik Aviation Systems, koji međutim odustaje.

Početkom ove godine izvršna vlast javno objavljuje da pregovara sa deset srpskih preduzetnika koji bi zajedno sa državom napravili novi Jat, dok bi staroj kompaniji ostali dugovi i višak radne snage, ali se od najave nije otišlo ni korak dalje.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Jat aviokompanije vazdušni saobraćaj privatizacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana