Tekst objavljen: 18.01.2013 7:46        


Ekskluzivne cipele marke „luj viton“, „prada“, „nero đardini“, „guči“, koje u Evropi koštaju od 300 do 1.500 evra, proizvedene su većim delom u Srbiji. Gornje delove za tu obuću prave srpski radnici u fabrikama „Prodžeti“ u Vladimircima, Somboru i Vršcu.

Made in Serbia: Guči, Prada, D&G, Luj Viton...

Vlasnik kompanije Prodžeti je Italijan Romano Rosi, koji je s bratom još 2001. pokrenuo proizvodnju u Srbiji.

Delove za obuću zvučnih svetskih imena: „dior“, „prada“, „valentino“, „luj viton“ u Rumi proizvodi i naš čovek Žarko Kojić, vlasnik firme Insert. Ova firma zapošljava oko 140 ljudi, a grade i novu fabriku u Rumi, na mestu bivše fabrike Kluz. Tu biti uposleno novih 200 radnika.
- Modni giganti visoko cene naše radnike i njihov ručni rad i zato su i odlučili da delove za svoju obuću rade kod nas. U Vladimircima se radi krojenje i šivenje gornjih delova za obuću, i to od njihovog materijala i po njihovom zahtevu, a takve fabrike imamo i u Somboru i Vršcu - navode u ovoj fabrici i dodaju da u Srbiji godišnje za strance naprave gornjih delova za oko 1,5 miliona pari cipela.

Prosečna mesečna zarada u ovoj fabrici je 25.000 dinara. Neki će reći da je glavni adut zbog kojeg svetski giganti sele proizvodnju u Srbiju najjeftinija radna snaga u regionu.

Konfekcija Javor iz Ivanjice šije košulje za prestižne modne marke „Dolče i Gabana“, „Beneton“ i „Pal Zileri“. Iako se kod nas proizvode, u tim fabrikama ne mogu i da se pazare jer se rade isključivo za naručioce.
S druge strane, u situaciji u kojoj je Srbija, gde više od milion radno sposobnih građana ne može da nađe posao, dobrodošla je svaka investicija koja će uposliti stanovništvo.

Prodžeti, kako kažu, u svojim fabrikama zapošljava njih 950 ljudi, a tom broju treba dodati i oko 1.500 njih koji su angažovani kao kooperanti.

- Za nas je vrlo značajno što su zaposlili toliko ljudi. Zbog njih planiramo i da od Ministarstva prosvete tražimo da nam od sledeće godine odobri jedno odeljenje kožarskih tehničara u srednjoj školi jer će takav kadar biti potreban - kaže predsednik opštine Vladimirci - Vladica Marković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
preduzeća kompanije Srbija cipele garderoba moda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana