Tekst objavljen: 05.12.2012 7:49        


Nemački Bauhaus odustao je od izgradnje prvog maloprodajnog objekta u Srbiji, u novobeogradskom Bloku 53. Rampu na investiciju vrednu 22 miliona evra „spustila“ je konverzija zemljišta, za koju je zahtev podnet još pre dve godine, ali do danas postupak nije okončan.

Nemački Bauhaus digao ruke i od Delte i od Srbije (Frank Vincentz/ CC-BY-SA 3.0/ Wikimedia Commons)

Bauhaus je otkazao ugovor sa "Delta ril estejtom“, koji je nemačkoj kompaniji bio partner u ovom poslu.

LOŠA PORUKA ULAGAČIMA

U Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA upozoravaju da svako odustajanje kompanije da dođe u Srbiju šalje lošu poruku. - Ako je kompanija zaista odustala od dolaska, to je loša poruka i drugim investitorima koji razmišljaju o ulaganju u našu zemlju - kaže Aleksandar Miloradović iz SIEPA. - Moramo da težimo pojednostavljenju procedura, naročito tih vezanih za izdavanje građevinskih dozvola. To nam je glavna mana i u tom segmentu dobijamo najlošije ocene na skoro svim međunarodnim listama o uslovima poslovanja.
Plan jedne od vodećih evropskih kompanija u segmentu „Uradi sam“ bio je da u našoj zemlji otvori pet objekata. Prvi objekat Bauhausa sa 20.000 kvadrata trebalo je da bude deo budućeg „Delta parka“ u Bloku 53, najvećeg „ritejl“ parka u regionu.

Odustajanjem Bauhausa, Srbija je ostala bez investicija vrednih više od 100 miliona evra i bez najmanje 1.500 novih radnih mesta.

Konverzija prava korišćenja u pravo svojine nad gradskim građevinskim zemljištem uslov je za dobijanje dozvole za gradnju. Delta je kao korisnik parcele u Bloku 53 uredno podnela zahtev za konverziju uz naknadu, ali predmet ni posle dve godine nije rešen.

Na konverziju zemljišta, samo u Beogradu, čekaju investicije vredne više od dve milijarde evra.

Nadležni u Vladi Srbije najavili su ukidanje ove prepreke, koja je u poslednje tri godine zakočila izgradnju nekoliko miliona poslovnih i stambenih kvadrata odnosno realizaciju više od sto velikih projekata.

Za tri godine primene Zakona o planiranju i izgradnji, u katastru nepokretnosti je za teritoriju cele Srbije, po osnovu konverzije uz naknadu, upisan svega 231 vlasnik, a u toku je postupak za još 100 zahteva. Međutim, na teritoriji Beograda, koji je investitorima i najprivlačniji, samo su za dve parcele korisnici promenili status u vlasnike.

Mišković saslušavan zbog tog zemljišta

Podsetimo, vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković je u policiji saslušan o poslovanju Delreala i korišćenju zemljišta u Bloku 53, uz autoput Beograd-Zagreb.



Tim povodom, kompanija Delta saopštila je da nije vlasnik tog zemljišta već da je zahtev za konverziju prava korišćenja u vlasništvo nad zemljištem podnet, ali da postupak nije završen.

- Mi smo još 2010. podneli zahtev za konverziju zemljišta u skladu sa zakonom, ali je do današnjeg dana je nismo dobili, a to je neophodan uslov za dobijanje gradjevinske dozvole - rekao je Glavinić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pronevere saslušanje hapšenja prodavnice zemljište Miroslav Mišković Srbija Delta strane investicije investicije bauhaus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana