Tekst objavljen: 19.03.2013 13:50        


U uslovima pada kupovne moći i nastavka globalne ekonomske krize, uz rast poreza i akciza na prodaju duvanskih proizvoda, došlo je do očekivanog pada profitabilnosti cele duvanske industrije i pojave crnog tržišta.

Pad prodaje cigareta u Srbiji rekordnih 20 odsto

Prema rečima Davora Tomaškovića, predsednika Uprave Tvornice duhana Rovinj, u naredne četiri godine može se očekivati rast poreskih opterećenja za dodatnih 100%. Takođe, prema podacima prodaje u prva dva meseca 2013. za Srbiju se prognozira drastičan pad od čak 20%, po čemu će naša zemlja biti evropski rekorder.

Smanjena profitabilnost industrije dovela je i do pada doprinosa proizvođača duvana državnoj kasi. Ona su u 2008. iznosili preko 400 miliona evra, dok su u 2012. bili oko 250 miliona.

Kao jedina nezavisna duvanska kompanija na našem tržištu Tvornica duhana Rovinj je u 2012. uplatila Srbiji 57 miliona evra doprinosa, uz prodatih 1,4 milijardi cigareta.

Što se tiče budućnosti, Tomašković navodi da se može desiti da se čitava proizvodja duvana u Evropi preseli na neki drugi kontinent zbog sve restriktivnijih zakona.

- U bliskoj budućnosti najavljene su zabrane mentol i lajt cigareta regulativom EU, a proizvođači duvana neće dobijati subvencije, dok je i potrošača sve manje, pa cigarete sve više postaju luksuzan proizvod - istakao je Tomašković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Jaroslav 19.03.2013 15:02

    NAjzad neke lepe vesti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cigarete pušači pušenje duvan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana