Tekst objavljen: 24.12.2012 17:22        


Unija poslodavaca Srbije (UPS) tražila od Republičke agencije za elektronske komunikacije (Ratel) da od 1. januara 2013. ukine monopol Telekoma Srbije na prenos fiksnih telefonskih brojeva.

Poslodavci: Ukinuti monopol Telekoma Srbija

Kako piše u saopštenju, preduzetnici u Srbiji se žale da su "ucenjeni" da moraju da ostanu korisnici Telekoma Srbije jer im nije dopušteno da zadrže brojeve fiksnih telefona ukoliko pređu kod drugog operatera.

Tim se, kaže UPS, grubo se narušavaju Zakon o trgovini i Zakon o zaštiti potrošača jer se jednoj kompaniji dozvoljava monopolističko ponašanje, a privatnim preduzećima i građanima se ne dopušta da slobodno biraju operatera za fiksne telefonske usluge.

Procene Sektora IT i telekomunikacija Unije poslodavaca Srbije su da država godišnje gubi više od 350 miliona evra, kroz smanjene investicije i prihode od poreza, zbog održavanja monopola u fiksnoj telefoniji.

Zbog održavanja monopola u fiksnoj telefoniji jeste, prema UPS, tržište telekomunikacija u Srbiji od 2001. do 2012. najmanje razvilo u regionu, a inženjeri telekomunikacija i dalje napuštaju Srbiju jer tu za njih nema dovoljno posla.

Kao primer se navodi da u Hrvatskoj postoji 17 nacionalnih i lokalnih operatera sa ukupno više od 2.900 zaposlenih, u Mađarskoj 22 nacionalna i lokalna operatera sa 7.500 zaposlenih, u Rumuniji 24 sa više od 10.000 zaposlenih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fiksna telefonija Telekom Srbija Unija poslodavaca Srbije monopoli

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana