Tekst objavljen: 11.12.2012 13:45        


Telekomunikaciona kompanija SBB saopštila je da je odlaganje prenosa brojeva u fiksnoj telefoniji još jedan pokazatelj da tržište u Srbije nije slobodno. Prenos brojeva u fiksnoj telefoniji, koji je trebalo da počne 1. decembra 2012, odložen je zbog nespremnosti Telekoma Srbije.

SBB: Telekom Srbija se još ne odriče monopola

Kako se precizira, iz Telekoma Srbije su Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije (Ratel) dostavili dopis u kojem kažu da "nisu u mogućnosti da odrede tačan datum kada će biti spremni za uvođenje prenosivosti broja u fiksnoj telefoniji".

Kompanija SBB - Srpske kablovske mreže najveći je operator digitalne i analogne kablovske televizije i širokopojasnog interneta u Srbiji, a od skoro i operator fiksne telefonije. SBB je nastao integrisanjem kablovskih distributera širom Srbije tokom 2002. i 2003. godine. Ta kompanija je i operator satelitske televizije u šest zemalja regiona, a u saradnji s kompanijama Telemać u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, s kojima ima iste većinske vlasnike, čini jedinstven telekomunikacioni sistem na teritoriji nekadašnje Jugoslavije.
- Reakcija Ratela na nemogućnost Telekom Srbije da ispuni zakonsku obavezu jeste odlaganje prenosa broja u fiksnoj telefoniji. U toj situaciji gube samo korisnici kojima nije omogućeno da koriste usluge koje plaćaju onako kako ih koriste pretplatnici u svim drugim zemljama - rekla je generalna direktorka SBB Dragica Pilipović Čefi.

Monopol Telekoma Srbije na tržištu fiksne telefonije zakonski je prestao u junu 2005, ali prava demonopolizacija nije viđena ni sedam godina kasnije, ocenili su u SBB-u.

Ratel je 24. juna 2011. godine, ističe se, doneo Pravilnik o prenosivosti broja u javnim telefonskim mrežama na fiksnoj lokaciji. Ističe se i da u Pravilniku stoji da bi "operatori trebalo da se uzdrže od postupanja usmerenog na otežavanje ili sprečavanje prenosa broja".

SBB je naveo da je od donošenja Pravilnika do danas prošlo skoro godinu i po i da je u tom periodu Telekom Srbije je trebalo da se pripremi za prenos broja, ali, prema njihovom dopisu, nisu uspeli u tome zbog navodno složenih administrativno-tehničkih pitanja.

Prema Zakonu o elektronskim komunikacijama, predvidjene su kazne za pravno lice koje ne postupi u skladu sa odredbama u vezi s prenosivošću broja, u visini od 500.000 do dva miliona dinara, naveo je SBB.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
monopoli telefonija fiksna telefonija sbb

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana