Tekst objavljen: 17.09.2012 13:55        


Iza firme “Srbija nikl”, koja je zainteresovana da ulaže u istraživanje i eksploataciju rude nikla na području Topole, Mokre Gore i Vrnjačke Banje, stoji Ana Kolarević, sestra bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Sestra Mila Đukanovića želi srpski nikl

Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostomog planiranja, imao je na umu „Srbija nikl“ kada je saopštio da postoji investitor spreman da na tri lokacije u Srbiji uloži 1,2 milijarde evra u nalazišta nikla, ali nije želio da kaže o kome je reč.

Sagovornik Blica dobro upućen u najavljena istraživanja, tvrdi da je reč o „Srbija niklu“ koji predvodi Ana Kolarević, sestra Mila Đukanovića, jer se ona pre nekoliko dana sastala sa ministrom Bačevićem i tada su se i vodili razgovori u tom pravcu.

Ministarstvo: Nema razloga za paniku

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja navodi da ne postoji razlog za zabrinutost građana zbog najavljenog istraživanja nalazišta nikla na teritoriji Srbije, jer eksploatacija nije planirana u skorije vreme. Istaknuto je i da resorno ministarstvo ne poseduje informacije o masovnom pomoru stanovnika u zemljama u kojima se vrši prerada i eksploatacija nikla, kao što su Turska, Rusija i Amerika.


- Sa Anom Kolarević tu je i Radomir Vukčević, bivši profesor na jednom metalurškom fakultetu u Australiji. On je i predstavnik australijske firme BHP Biliton koja ima akcije u 'Europian niklu', inače kompaniji koja 2006. nije uspela da ostvari nameru da u Mokroj Gori pravi rudnike nikla - kaže sagovornik tog lista.

Kolarevićeva i Vukčević su, prema njegovim rečima, prethodno tražili dozvolu da za niklom tragaju kod Višegrada, poznatoj po izdašnoj žili ove rude. Medutim, tamo su ih odbili.

U Srbiji se na planu eksploatacije nikla još ništa ozbiljnije nije uradilo pa se stručnjaci tvrde da bi to bila opasnost za životnu sredinu.

Reditelj Emir Kusturica kaže da "svi podaci i sva iskustva sa terena gde je eksploatisan nikl govore o poražavajućim rezultatima po zdravlje stanovništva u radijusu od 100 kilometara od mesta eksploatacije".

- Možda neki misle da je bolje biti mrtav nego siromašan, možda se kriza doživljava kao panika u kojoj je opstanak moguć samo na pokretanju velikih poslova. Ja mislim da bi Srbija imala mnogo više koristi kada bi se zasadilo milion hektara šljiva, krušaka i višanja i tako dobila veća šansa da se preživi, nego što se firmama za koje ne znamo ko iza njih stoji otvara prostor za tobožnje ispitivanje - kaže Kusturica

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Blagojinac 21.09.2012 17:58

    Dobro rece Emir,Srbiji trebaju hiljade hektara zasadjenih sljivom i ostalim vocem.Isto tako bolje bi bilo da su Dinkic i ona vlast pare koje su ulozili i koje ce se uloziti u skijalista na St.planini,ista sredstva ulozili u razvoj stocarstva na tom najboljem evropskom pasnjaku - gde bi onda Srbija krenula? Sve se svodi na cinjenicu da je POLJOPRIVREDA BUDUCNOST SRBIJE>

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Emir Kusturica ekologija rudarstvo rudnici nikl Milo Đukanović Ana Kolarević

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana