Tekst objavljen: 16.01.2013 13:55        


Predlog rešenja za probleme u vraćanju stambenih kredita mogao bi biti ponuđen za desetak dana, izjavila je rukovodilac Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije (UBS) Slavica Kovačević.

Spas za probleme sa otplatom stambenih kredita

Ona je rekla da bankarski sektor pokušava da nađe najprihvatljivije rešenje za problem vraćanja kredita izazvan kursnim razlikama i dodala da se razmišlja i da rešenje bude sveobuhvatno i da sem kredita nominovanih u švajcarskim francima, obuhvati i kredite u evrima.

Na pitanje da li se razmišlja o modelu po kome su Mađari rešili taj problem, a po kome su država i banke subvencionisale deo kredita, Kovačević je rekla da se kod problema sa otplatom kredita uvek postavlja pitanje da li da se vraćanje odloži ili da neko drugi plati obavezu onoga koje uzeo kredit. - To je sada pitanje koliko treba, može i hoće neko drugi da izmiri taj deo - rekla je ona.
Kovačević je istakla da će u svakom slučaju problem otplate biti rešavane isključivo na zahtev klijenta, odnosno sa saglasnošću klijenta.

Način na koji će biti rešen problem otplate stambenih kredita, napomenula je, biće tražen zajedno sa Narodnom bankom Srbije (NBS) i Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).

Rukovodilac Kreditnog biroa UBS je rekla da je kod kredita u švajcarskim francima nenaplativost nešto veća nego po ostalim stambenim kreditima i da je oko 1,7 odsto, ali je istakla da to još nije zabrinjavajuće.

Kovačević je napomenula da su banke u Srbiji klijentima već pomogle tako što su im smanjile kamate za dva, tri procenta kada su ih vratile na nivo iz inicijalnog ugovora, što su bile obavezne prilikom stupanja na snagu Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4 komentara

  1. User image
    slobodan 16.01.2013 14:34

    "Spas za probleme otplate stambenih kredita"Pozdravljam napore UBS-a i Gospodje Kovacevic da se nadje kompromisno resenje i za korisnike stambenih kredita i za poslovne banke kao njihove poverioce. Kad se o problemu razmislja, i kad se on uzrocno-posledicno analizira moguce je ,naravno uz dobru volju,naci i kompromis. D podjemo od krajnosti.1.da se nista nije menjalo u intervalutarnim kursevima i da se nista nije menjalo sa kamatnim stopama na evropskom fin.trz,te da su palte korisnika kredita realno ostale iste ,odnosno da su indeksirane bar za stopu rasta inflacije-svi krediti bi se uredno vracali i banke bi imale stabilan prihod po planu otplate. Kad je doslo do poremecaja ,van uticaja korisnika kredita na intervalutarnom planu i kamatnom planu,dolazi do toga da bi neko imao ekstra dobitak napr, banka -davalac kredita, a klijent ekstra gubitak bez sopstvene krivice. Poslovni moral i logika nalazu da se trazi kompromis koji mora da poravna dve krajnosti. Najgora solucija bi bila ona "americka"-masovno aktiviranje hipoteka i onda bi doslo do jos gore situacije koja bi se vratila svima kao BUMERANG

  2. User image
    Promenite naslov 16.01.2013 14:57

    Posto stalno menjate originalni naslov kako vaama odgovara, tj. vasih klijenata - banaka uradite to I sad. Naslov bi mogao da bude "Veroljub Dugalic u saradnji sa stranim Bankama na svoj ustetu resave problem srpskih duznika "

  3. User image
    Djordje 16.01.2013 17:47

    Predlazem da svi koji imaju kredite prestanu da ih placaju odmah!
    Sta bi se desilo, zamislite i ostvarice se...
    To je samo virtuelni svet novca koje korisnici kredita nisu ni videli, a kamoli osetili.
    Postati prosveceni rob u ovdasnje vreme nije tesko, ali iscupati se iz toga postaje nocna mora.
    Predlog je tu, oslobodite se ...

  4. User image
    Milan 16.01.2013 20:27

    "Kovačević je napomenula da su banke u Srbiji klijentima već pomogle tako što su im smanjile kamate za dva, tri procenta kada su ih vratile na nivo iz inicijalnog ugovora, što su bile obavezne prilikom stupanja na snagu Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga. "
    Dakle, banke u Srbiji su klijentima pomogle tako sto su nakon nekoliko godina naplate rata sa svojevoljno uvecanim kamatama pocele da postuju ugovore koje su same u startu potpisale!
    Citajuci sve ove tekstove, dobijam sve vecu zelju i potrebu da krenem putem sapatnika iz BIH i Hrvatske koji su banke tuzili i sporove dobili !

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke banka stambeni kredit stambeni krediti krediti kredit otplata kredita kašnjenje u otplati kupovina stana kredit za stan krediti u švajcarcima štednja u švajcarskim francima švajcarski franak UBS Udruženje banaka Srbije NKOSK nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana