Tekst objavljen: 11.01.2013 13:48        


Ministar Mlađan Dinkić najavio je da će u nedelju, 13. januara, potpisati ugovor o zajedničkom ulaganju Srbije i emiratske kompanije Al Dahra u poljoprivredu.

Srbija - osmi arapski emirat

- U nedelju potpisujemo prvi ugovor sa Al Dahrom, koja će postati većinski vlasnik osam srpskih poljoprivrednih kombinata, među kojima je i '7. juli' - rekao je Dinkić.

Kako je naveo Dinkić, princ prestolonaslednik Ujedninjenih Arapskih Emirata (UAE) šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan izrazio je želju da uloži 150 miliona evra u proizvodnju složenih borbenih sistema, a investitori iz Emirata zainteresovani su da ulažu i u Jat tehniku, jer hoće da naprave najveći centar za popravku aviona.
Prema njegovim rečima, Srbija će imati udeo od 20 odsto vlasništva u tim preduzećima, dok će arapska kompanija posedovati 80 odsto vlasništva kombinata. Dinkić je kazao će po tom osnovu srpski budžet imati priliv od 100 miliona evra.

Dinkić je kazao da će prilikom posete biti konkretivozan i projekat izgradnje kompletne infrastrukture za navodnjavanje u koji će strani partneri uložiti 100 miliona evra.

Prema rečima Dinkića, taj fond Srbiji nudi uslove povoljnije od onih koje daje Svetska banka, a deo novca bi se koristio i za dugoročne kredite seljacima za kupovinu opreme za navodnjavanje.

- Treći sastanak u Abu Dabiju je ugovoren sa kompanijom Mubadala, koja je zainteresovana da ulaže u srpsku pamet, tačnije u izgradnju nove fabrike čipova ili poluprovodnika u Srbiji - istakao je Dinkić.

Vučić: Arapi zainteresovani i da obnove zgradu Generalštaba

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić kaže da je "Srbija sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima dogovorila poslove i investicije koje su najviše što je do sada postignuto u bilateralnim odnosima sa nekom zemljom".

Posebno je značajno, kako je istakao Vučić, što postoje veliki izgledi za ulaganje iz Emirata u obnovu zgrade Generalštaba u centru Beograda koja je oštećena u NATO agresiji 1999. godine. Ujedinjeni Arapski Emirati, kako je rekao, imaju potrebu i za medicinskim osobljem i žele da u toj oblasti saradnju sa državom Srbijom, kao sigurnim partnerom.
- Biće posla za celu namensku industriju u Srbiji, ali nam predstoje teški razgovori sa zaposlenima i menadžmentom u tim fabrikama. Radnici hoće da rade, ali će pojedini menadžmenti morati da stave prst na čelo i odluče hoće li da uđu u posao - rekao je Vučić.

Uskoro bi, kako je rekao Vučić, mogle da bude konkretizovane investicije iz Emirata u visoku tehnologiju i kompjutersku proizvodnju u Srbiji, zatim u Jat tehniku i u neke druge kompanije.

- Razvojni fond Abu Dabija je spreman da Srbiji odobri najpovoljnije pozajmice, sa kamatom od 0,3 ili 0,4 odsto, i o tome bi uskoro mogao da usledi konkretan sporazum - rekao je Vučić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    zoran 11.01.2013 14:19

    Prodajmo sve stranicima da mozemo da dajemo redovne plate svilenima gacaronama u administraciji. Kada sve rasprodamo oni koji ostano moci ce biti podanici strancima. Samo neka netko ode i neka vidi kako u tim emiratima zive indijci,pakistanci i drugi strani radnici. Srbina sam iz Hrvatske i mislim da je vreme da polako moje sinove koji su rodjeni u Srbiji pocnem pripremati na povratak. Bolje biti Srbin bez prava u Hrvatskoj nego sluga muslimanska u Srbiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija Mlađan Dinkić strani investitori strane investicije UAE ujedinjeni arapski emirati emirati Aleksandar Vučić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana