Tekst objavljen: 24.12.2012 7:45        


I pre nego što se podaci o neplaćenom dugu „zacrvene“ u Kreditnom birou, telefon dužnika će se usijati od poziva banke, koja ne dozvoljava mogućnost da se sa ratom kasni više od nekoliko dana.

Telefoni dužnika usijani od poziva bankara

- Rata za keš kredit vam je prošla pre pet dana, nedostaje vam još 1.500 dinara. Kada mislite to da platite? - jedan je od primera telefonskog poziva bankara upućenog klijentu. Pri tome se insistira na odgovoru kog dana će dug biti namiren, iako je iz evidencije banke potpuno jasno kog datuma i kojim ritmom pristiže plata ili penzija na tekući račun.

DUG BANKAMA

Građani trenutno bankama otplaćuju gotovo 600 milijardi dinara duga, što je više od pet milijardi evra. Kada je reč o kašnjenju koje se evidentira u Kreditnom birou, a to je posle 60 dana neizmirenog duga, problem je u otplati ukupno 27 milijardi dinara, što čini 4,5 odsto ukupnog dugovanja.
Nepoznanica je da li bankari ovako revnosno opominju i velike dužnike i preduzeća koja kasne sa plaćanjima svojih dugova. U svakom slučaju, cifre pokazuju da su građani i dalje bolje platiše od kompanija.

Svaki deseti kredit kod stanovništva ima problem u otplati, dok svaka četvrta firma ne plaća svoje rate na vreme, ili ih ne plaća uopšte.


Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga štiti građane od prodaje njihovih dugova specijalnim agencijama za naplatu potraživanja. Međutim, građane ništa ne štiti od toga da agencija, predstavljajući se kao banka i radeći u njeno ime zove klijente i opominje ih da plate.

Posle nekoliko dana kašnjenja u plaćanju duga, najčešće bankarski službenici telefonskim pozivom opominju dužnika. Koliko tačno treba da prođe vremena da bi banka za ovaj posao platila agenciju koja će to da čini u njeno ime, nepoznanica je. U jednoj od agencija za „uterivanje dugova“ kažu da nema pravila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaduženje dužnici krediti otplata kredita kašnjenje u otplati banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana