Tekst objavljen: 07.02.2013 9:40        


Nezapamćena suša koja je prošle godine zadesila Srbiju i smanjila prinos krompira za neverovatnih 70 odsto razlog je zbog koga su se domaći trgovci okrenuli uvozu znatno jeftinije krtole iz Belorusije, Poljske i Ukrajine.

Uvozimo sumnjiv krompir jer je jeftiniji od našeg

Zbog nezapamćene suše, umesto očekivanih 800.000 tona, srpska krompirišta ove godine proizvela su nešto manje od 300.000 tona krompira.

Krompir koji ulazi u našu zemlju kontroliše se pri ulasku, a, kako Blic saznaje, veća količina vraćena je zbog prisustva štetočina koje bi, iako nisu opasne po ljudsko zdravlje, mogle zagađenjem zemljišta da naprave problem domaćim proizvođačima.
Opravdanje koje za uvoz krompira postoji ove godine nije postojalo prethodnih godina, kada su vagoni domaćeg krompira istrulili bačeni u obližnje jarke jer cenom nisu mogli da se mere sa Evropom.

Domaće proizvođače tek očekuju problemi, jer će zbog ukidanja carina sledeće godine cela Evropa pokušati svoj krompir da plasira na naše tržište, dok je obrnuta situacija malo verovatna.

Belorusija, inače, nema dozvolu da izvozi krompir u EU jer nije definitivno otklonjena mogućnost prisustva bakterija koje mogu da kontaminiraju zemljište.

Srpskim trgovcima, čini se, to ne predstavlja problem sve dok je cena desetak centi niža od evropske i dok nema carine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    jovan 07.02.2013 14:45

    Ne fali nista nasim namirnicama. Nego ono sto se baca u smece u Evropi,to se proda nama po jeftinijim cenama nego nasim. Drzava uvek ima opravdanje kada treba da se uvozi smece bez obzira dal je kod nas losa i extra rodna godina.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uvoz hrane uvoz Srbija namirnice poljoprivrednici krompir

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana