Tekst objavljen: 08.10.2012 13:59        


Ako se obistine namere investitora grčke kompanije Lamda,koja je zgradu fabrike Beko u stečaju kupila 2007. za 55,8 miliona evra i angažovala kuću Zahe Hadid, Beograd će biti prvi grad u ovom delu Evrope koji će se moći pohvaliti da ima avangardne građevine koje je projektovao slavni arhitekta.

Zgrada Beka u Beogradu postaje luksuzni hotel

Kompleks će se prostirati na 94.000 kvadratnih metara i činiće ga rezidencijalni, komercijalni i poslovni prostor, kao i hotel sa pet zvezdica. Pozicioniran je na 3,3 hektara između Kalemegdana i Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović”.

Budući višenamenski centar nalazi se u okviru kompleksa Beogradske tvrđave kao deo spomenika kulture od izuzetnog značaja za republiku. Deo stručne javnosti pobunio se protiv gradnje na toj lokaciji tvrdeći da će nove građevine zakloniti pogled na tvrđavu sa reke i da je nedopustivo da se bilo šta zida na toj lokaciji, jer pripada tvrđavi, spomeniku kulture od izuzetnog značaja.
- Postaće novi urbani centar grada u kome će biti mesta za različite sadržaje: turizam, šoping, šetnju, odmor. Projektovan je tako da zadovolji najviše standarde zelene gradnje. I što je najvažnije otvoriće 1.000 radnih mesta - kažu u kompaniji „Lamda divelopment” i naglašavaju da su oni jedini vlasnici i nosioci posla u koji će uložiti više od 200 miliona evra.

Grčka „Lamda divelopmet” je akcionarsko društvo i postoji od 1977. godine. Posluje na atinskoj berzi, a najveći paket akcija u rukama je Spirosa Lacisa, najbogatijeg Grka.

Naftni magnat i brodovlasnik poznat je i po prijateljskim odnosima sa najmoćnijim ljudima na svetu, a neke od njih, poput Džordža Buša i Žozea Manuela Baroza ugostio je na luksuznim jahtama.

U glavnom gradu Grčke Lamda između ostalog poseduje tri tržna centra, marinu, rezidencijalne komplekse. Ulaže u projekte u Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Crnoj Gori...

Na pitanje da li imaju novac za izgradnju kompleksa u Beogradu u „Lamdi divelopment” tvrde da nisu u krizi kao njihova država, a kao dokaz navode kupovinu tržnog centra u Atini, koji su prošle nedelje platili 81 milion evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Kejic 18.12.2012 0:08

    Daće Bog da do izgradnje ovog šopingmol-hotela za tajkune nikada neće ni doći i da istorijsko-prirodna celina ne bude narušena. Zamislite i jedan Evropski grad da dozvoli ovako nešto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
beko lamda Kalemegdan hotel Beograd investicije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana