Tekst objavljen: 16.08.2020 9:00        


Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji, Srebrno jezero nadomak Velikog Gradišta, dobija još jedan snažan stimulans razvoja ove privredne grane, pošto je sve izvesnija gradnja aerodroma u zaleđu „Srpskog mora“

Aerodrom na Srebrnom jezeru bi mogao da doprinese razvoju turizma u istočnoj Srbiji

Naime, u toku je uvid u plan regulacije aerodroma „Srebrno jezero“ koji će trajati do 25. avgusta na zvaničnoj internet stranici ove podunavske komune, kao i u zgradi opštine Veliko Gradište.

Aerodrom bi trebalo da se gradi u zaleđu turističkog naselja „Beli bagrem“ na prostoru od 215 hektara.

Prema dokumentaciji, planirana je izgradnja poletno-sletne staze koja će se graditi u tri faze.

U prvoj fazi dužine 1.500 metara rezervisaće se prostor za nastavak izgradnje i razvoj aerodroma u budućnosti sa dužinom poletno-sletne staze od 1.800 metara.

U drugoj fazi planirano je da dužina piste iznosi 2.400 metara, a u trećoj etapi i zone za lociranje javno-komercijalnih i tehničkih sadržaja planiranog aerodroma.

Plansko područje obuhvata neizgrađeno, poljoprivredno zemljište koje presecaju nekategorisani, poljski putevi i melioracioni kanali.

Saobraćajni pristup do kompleksa aerodroma planiran je preko nove saobraćajnice, koja se odvaja od postojeće koja vodi ka turističkom naselju „Beli bagrem“.

S obzirom na to da se u kompleksu planiranog aerodroma nalaze postojeći melioracioni kanali, neophodna je njihova rekonstrukcija ili izmeštanje pojedinih trasa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Za početak ovog projekta neophodno je obezbediti prostorne uslove za izgradnju potrebnih objekata (objekat terminal, garaže za parkiranje opreme i sredstava, vatrogasne baze, hangare za smeštaj vazduhoplova), kao i neophodnu saobraćajnu i tehničku infrastrukturu.

Područje plana podeljeno je na tri urbanističke celine: poletno-sletna i rulna staza, prateći sadržaji i komercijalni sadržaji.

Raspoložive prostorne mogućnosti u području obuhvaćenom planom, namenjeno je za operacije sa visine iznad 60 metara, pri vidljivosti od 800 metara ili pri vidljivosti duž poletno-sletne staze ne manjoj od 550 metara.

Plansko-tehničko rešenje omogućava da se izvrši proširenje kompleksa i produženje poletno-sletne avio staze.

Nova pista trebalo bi da se prostire pravcem istok-zapad, sa rulnim stazama koje bi se gradile fazno. U perspektivi, daljim razvojem aerodroma, dužina piste bi iznosila 2.400 metara.

Plan detaljne regulacije, odnosno elaborat izradile izradile su firme Arhiplan iz Aranđelovca i Andzor Engineering iz Novog Sada.

Mesto, vreme kao i način održavanja javne prezentacije zavisi od epidemiološke situacije u Republici Srbiji i jedinici lokalne samouprave, a javnost će o tome biti blagovremeno obaveštena.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
srebrno jezero aerodrom turizam Istočna Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana