Tekst objavljen: 09.04.2020 11:55        


Poslovni model AirBnB-a, poznate platforme za kratkoročno iznajmljivanje smeštaja, se urušava. Rezervacije su preko noći nestale, a Airbnb jednostavno ne može da se snađe u novonastaloj situaciji

AirBnB i rentijeri u velikim problemima

Mnogi domaćini su izgradili poslovni model iznajmljivanjem nekretnina preko ove platforme, a neki čak imaju i čitave „imperije“ smeštaja sačinjene od velikog broja nekretnina koje iznajmljuju. Međutim, usled pandemije koronavirusa, ovaj posao se urušava. Zato se mnogi domaćini okreću pronalaženju dugoročnih stanara za svoj smeštaj po izuzetno povoljnim cenama.

Da podsetimo, kada su zatvorene granice, mnogi ljudi su morali da otkažu unapred planirana putovanja. AirBnB je dozvolio gostima da otkažu rezervacije za smeštaj bukirane do 31. maja, uz puni povraćaj novca. To je međutim naljutilo domaćine koji izdaju smeštaj. Oko 700.000 domaćina izgubilo je prihode.

Pomoć koja nije zadovoljila domaćine

Direktor kompanije se nedavno izvinio i rekao da će kompanija potrošiti 250 miliona dolara (200 miliona funti) pokrivajući 25% onoga što bidomaćiniinače zaradili u skladu sa pravilima za otkazivanje rezervacija.

Vrednost kompanije je već pala sa 31 milijarde dolara iz 2017. na 26 milijardi sada. Pritisak zaposlenih na rukovodstvo AirBnB-a je ogroman, s obzirom na to da ponuda akcija koje su obećane zaposlenima ističe u novembru 2020. godine, te ukoliko se uskoro ne izađe na berzu iste će postati bezvredne.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„Inicijalna ponuda akcija se jednostavno ne može dogoditi“, rekao je Ričard Holvej, predsednik analitičke firme TechMarketView i dodao: „AirBnB je u najgoroj od najgorih mogućih situacija. Za razliku od drugih ‘tehnoloških firmi’, poput Ubera koji može obavljati isporuke umesto da prevozi ljude, posao AirBnB-a se ne može diversifikovati i kompanija ne može ništa da zaradi. Sve ukazuje da je prihod kompanije AirBnB u celom svetu upravo prestao. Ova pandemija je razotkrila slabosti poslovnog modela AirBnB-a. A posebno rentijera smeštaja kojima je izdavanje smeštaja jedini posao, te su sada u veoma, veoma teškoj situaciji.“

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
air bnb iznajmljivanje stanova ekonomska kriza korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana