Tekst objavljen: 02.12.2019 11:55        


Dilema koja muči mnoge kada opremaju kuću ili stan jeste da li kupiti gotov nameštaj koji se serijski proizvodi ili ga naručiti kod majstora koji će sve to uraditi po meri. Svaka od ovih odluka ima prednosti, ali i mane

Ako planirate kupovinu nove kuhinje, kreveta, ormara: Nameštaj po meri skuplji i do 30%

Svi su saglasni da je najjeftinije kupiti gotov nameštaj, uz rizik kako će se uklopiti u prostor, od kog materijala će biti napravljen i da li će dizajn odgovarati ambijentu.

Izrada nameštaja po meri je uvek skuplja za oko 30 odsto, ali se radi sa mnogo manje rizika po pitanju materijala i dezena.

- Kod serijske proizvodnje dimenzije i dizajn su unapred određeni, jer većina takvih proizvođača ima standardne mere. Materijali diktiraju cenu do jedne granice, jer je činjenica da proizvođači tih komada u svoje proizvode neće ugraditi najskuplje okove. Međutim, prednost je, svakako, niža cena, mogućnost kupovine na 12 rata i brza isporuka bez mnogo čekanja - objašnjava Dragan Matić, vlasnik firme za proizvodnju nameštaja "Woodcraft-dmd Šabac".

U slučaju kupovine serijskog nameštaja potrebno je još izdvojiti između 50 i 75 evra za sklapanje. Zahtevniji kupci koji žele tačno određenu vrstu materijala, dezen i dimenzije odlučuju se za izradu nameštaja po narudžbi.

Ranije su se uglavnom naručivale kuhinje, a u poslednje vreme većina se odlučuje i za američke plakare, klizne ormare za spavaće sobe, pa čak i za stolove i stolice.

- Ovaj nameštaj jeste skuplji, ali kupac tačno zna koji je materijal izabrao, koji okovi su ugrađeni, kao i dimenzije po kojima se nameštaj izrađuje. Često se događa da gotova kuhinja ne može da se uklopi do samog zida ili do plafona, a ja kada radim, to podrazumeva više materijala, ali se uklopi u milimetar. Rok isporuke je 15 dana, a finalni proizvod je po želji kupca. Postoje proizvođači kod kojih može da se naruči izgrada nameštaja po meri, ali to povećava cenu, pomera rok isporuke i zahteva gotovinsko plaćanje - objašnjava Matić, napominjući da zahtevi diktiraju cenu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ne kaže se džaba "nameštaj po želji i meri", a upravo ta činjenica ima svoju cenu, ali i određene prednosti.

- Prednosti u izradi nameštaja po meri u odnosu na gotov kupljeni namestaj, nisu prvenstveno finansijske, već funkcionalne jer tako maksimalno iskoristimo prostor. Drugo, prilagođavamo ga našem životnom prostoru, potrebama ili uklapamo ga sa već postojećim elementima nameštaja. Imamo uvek i veći izbor materijala ili dezena, za razliku od gotovog nameštaja koji se zbog masovnosti racionalizacije, najčešće se nudi u svega par dekora, odnosno dezena - kaže dizajner enterijera Saša Stojisavljević Dukovčić.

Naravno, negativno u svemu tome je rizik po pitanju izgleda, jer ste s gotovim nameštajem sigurni šta dobijate, dok u slučaju nameštaja koji čekate morate da se pouzdate u sposobnosti majstora.

Međutim, dizajneri savetuju i da se kod naručivanja nameštaja po dimenzijama dobro obrati pažnja, jer matematika na kraju može da bude skroz nepovoljna za kupca. Stolari ponekad iskoriste neznanje kupaca, pa roba na kraju košta papreno.

- Cena gotovog nameštaja je određena, dok kod nameštaja po meri do krajnje izrade i ugradnje može da dođe do skrivenih, neočekivanih troškova. Savet je da unapred, što je podrobnije moguće, definišete sve pojedinosti i detalje elemenata koje naručujete – objašnjava dizajnerka.

Popularne reciklirane sofe

Kada je reč o ostalom nameštaju, kao što su kreveti i fotelje, predlog dizajnera je da se stari nameštaj presvlači. Presvlačenje i restauracija garnitura može da ispadne upola jeftinije nego gotov nameštaj, a imaju i određene prednosti.

- Na popularnosti, zahvaljujući aktuelnim stilovima u opremanju, dobija i reciklirani nameštaj, stare sofe, fotelje koje se pretapaciraju modernim i interesantnim dezenima štofa ili komode, vitrine koje dobiju svežu farbu ili neku intenzivnu boju i postaju ukras prostora zbog zanimljivog izgleda ili emotivne vrednosti - ističe Saša Stojisavljević Dukovčić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nameštaj po meri kupovina nameštaja nameštaj cene nameštaja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana