Tekst objavljen: 11.05.2024 12:00        


Šein (Shein) je najuspešniji startup decenije, uspešniji čak i od kompanije koja stoji iza TikTok-a i OpenAI-a zbog kog je veštačka inteligencija postala vruća tema

Aplikacija koja je popularna na Balkanu proglašena za najuspešniji svetski starap


To je pokazalo istraživanje stručnjaka za razvoj softvera kompanije Vention, koji su izračunali indeks uspešnosti 1.220 startapova.

Vodili su računa o vrednosti svakog od njih, koliko često se informacije o njima pretražuju na internetu, koliki su rast doživeli u poslednjih deset godina i koliko im je porastao broj zaposlenih. Rezultate su pretvorili u indeks uspeha čija vrednost može biti do 100.

Najpopularnija kineska veb prodavnica Šein tako je prikupila čak 87,12 poena jer ima više od 100 hiljada zaposlenih, a njena vrednost se procenjuje na 66 milijardi dolara. Internet se pretražuje 66 miliona puta mesečno širom sveta, što je čak 277 puta više od ByteDance-a, što ga čini drugim ukupno u toj kategoriji. Češće se pretražuje samo onlajn alatka za grafički dizajn Canva, čak 98 miliona puta mesečno.

ByteDance, vlasnik TikTok-a, rangiran je na drugom mestu najuspešnijih sa ocenom 83,57, sa najvišom vrednošću od svih navedenih startapa od 225 milijardi dolara. Kompanija je takođe najviše rangirana po broju zaposlenih, upola manje od Šeina, a samo u poslednjih šest meseci beleže rast od četiri odsto. Iako BiteDance ima manji mesečni obim pretrage od 223.582, vredi napomenuti da se njegova podružnica TikTok pretražuje oko 58 miliona puta mesečno, tako da kada se ovo uzme u obzir, ovaj startap bi mogao da pretekne Šein.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Na trećem mestu je OpenAI, koji stoji iza najpoznatijeg predstavnika veštačke inteligencije ChatGPT, sa ocenom indeksa 76,56. Studija je otkrila da kompanija za istraživanje i implementaciju veštačke inteligencije ima drugu najvišu procenu od 80 milijardi dolara i drugu najveću ocenu rasta od 8,98. Uprkos tome što ima najmanji broj zaposlenih među prvih 10, nešto više od 700, OpenAI ima četvrti najveći mesečni obim pretrage (nešto više od 10,6 miliona).

"Zanimljivo je napomenuti da OpenAI ima najmanji broj zaposlenih među prvih 10 u studiji, ali se zahvaljujući svom napretku u istraživanju veštačke inteligencije pozicionirao kao lider u oblasti razvoja najsavremenijih tehnologija i saradnje. sa industrijskim partnerima", prokomentarisao je Mark Karasu, direktor marketinga kompanije. Vention koji je sproveo istraživanje.

Američka kompanija za finansijske usluge i softver Stripe, platforma podataka u oblaku Enterprise AI Databricks, Fintech kompanija Revolut, Canva, Epic Games, platforma za digitalnu saradnju Miro i kompanija za finansijsku tehnologiju Chime takođe su među 10 najboljih startapa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
veštačka inteligencija Open AI startap Shein

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana